Kon: Krizni štab će u petak razmatrati modele reagovanja tokom vikenda

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri. Na sledećem sastanku u petak razmatraće se modeli reagovanja tokom vikenda i doneti odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima, naveo je.

Biće reči i o ostalim žarištima, a nije odlučeno da bude skraćenja rada kafića tokom nedelje. U petak će se i o tome raspravljati, navodi.

– Moguće je da se očekuje povećanje broja zaraženih u narednih 10-ak dana, dodao je da „moramo da pojačamo vakcinaciju„.

Procenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu, rekao je Kon. U poslednjih nekoliko nedelja je ona i bila pojačana i to bi trebalo nastaviti, dodao je.

Pojačaće se nadzor nad oboljevanjem u školama, za sada nemamo podataka za neki veliki rizik, kaže Kon.

Bilo je različitih stavova, ali došli smo do zajedničkog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto i ostalo je da se iskristališe i pripremi predlog, naveo je član Kriznog štaba.

Kaže da je najvažnije da su glavna mesta zaražavanja uočena – restorani i kafići, same ski staze ne.

Mere će se odnositi na sva mesta gde postoji žarište i mogućnost prenosa, ali to nije danas definisano, kazao je, ponavljajući da se ljudi sa zimovanja vraćaju sa dokazanim infekcijama.

Bilo je, kaže, rasprave i o kafićima u Beogradu – za sada nema pomeranja radnog vremena, ali će se u petak odlučivati šta dalje i o tome raspravljati. „Sat, dva ne rešava pitanje. Glavno je pitanje poštovanje mera“, istakao je.

On je preneo da je medicinski deo bio za zatvaranje pet dana, „ne u smislu policijskog časa“.

Nisu mere te koje će to sprečiti, nego i naše ponašanje, naravno i kontrola, ali to nije uopšte jednostavan posao, istakao je Kon.

Biće formirana mesta za alergične na penicilin

Povećanje vakcinisanosti je apsolutno najznačajnije u ovom trenutku, kazao je Kon.

Dodao je da „moramo da pojačamo vakcinaciju“ i da je do sada dobro organizovana.

Kazao je da su razgovarali o tome da budu formirana mesta za alergične za penicilin, jer se za takve zahteva poseban oprez.

Odahnućemo kad virus svedemo na trocifrene brojke, a ja kažem i na dvocifrene, navodi epidemiolog.

U poslednjih nekoliko dana raste broj novozaraženih, raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, na respiratorima, a više je i prvih pregleda u kovid ambulantama domova zdravlja.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.