KATARINA ALEMPIJEVIĆ PRIRODNE MATERIJALE PRETVARA U UMETNOST

Čačak – Ljubav, radost i lepota utkani su u predmete, koje od prirodnih materijala izrađuje Katarina Alempijević, umetnica iz Čačka. Ova žena je svoj neobični talenat pretočila u dekoracije koje oslikavaju njena osećanja i privrženost ljudima, kojima je posvećena.

Bajkoviti dom Katarine i Aleksandra Alempijević iz Čačka, odiše mirom, toplinom i skladom. Katarina je svojim rukama spojila kamen i drvo, koji se u prirodi dopunjuju, ali saosećanje je, kaže, osnovni korak kreatavnosti, jer pravljenje umetničkih predmeta oslikava njeno trenutno raspoloženje koje dalje prenosi.

 

„Veliki je psihički izazov da povežem tri čoveka. Mene, koja pravim predmete, tebe koja želiš nekoga da iznenadiš, a  koji zapravo poklon i ne očekuje. Jednostavno, shvatila sam na taj način, razmišljajući tako, pokreće se jedna ogromna empatija  i saosećajnost. I naravno, saosećajnost je osnovni korak kreativnosti“, priča nam Katarina o osnovnim motivima koje je pokreću u stvaralačkom procesu.

Beskrajno uživa u tome što sve vidi na drugačiji način, pa kamenčiću sa neke plaže, starom prozoru ili stogodošnjem buretu koje propada, udahne sasvim novi život.

„Sanduci, kutije ili stočići, sve može da se prešmirgla, sredi, malo oslika čisto da tebi kao vlasniku da želju da ga zadržiš isto toliko, koliko je bio tamo negde. U svaki poredmet unesem svoje emocije, jer uvek je važnije pogoditi emociju, nego formu“

Katarina je izabrala da radi ono što voli i zbog toga joj je kratak svaki dan.

„Kada se okrenem uveče i pogledam unazad, mnogo mi je lakše, kada vidim da je iza mene ostao neki trag, da nije ceo dan prošao u trivijalnostima, kuvanju, pranju i tačno znam kada i kako je svaki predmet nastao, od kog je mateijala kreiran, odakle je stigao. Recimo, ovaj kamen stigao je sa Lefkade, a ovaj drugi iz manastira Sretenje, govori nam Kaća i dodaje da svaki od predmeta budi sećanje na nešto“.

Najveći izazov i nadahnuće nalazi u maštovitim ljudima sa svojim idejama.

„Zato što oni imaju svoju priču, sećam se jedne žene koja je ostavila svog mačka na nekom mestu i izgubila ga i zamolila me da napravim jedan sat koji ima malog crna mačka na njemu. Bila sam malo iznenađena njenom željom, ali to je zapravo priča o mačku koji sedi i čeka svoju gazdaricu, a ja se toga nikada ne bih setila da ta njena priča nije postojala.“

Njen suprug, muzičar Aleksandar Alempijević, njena je nepresušna snaga i inspiracija. Umetnost i zajednička interesovanja čine njihovu neraskidivu nit.

Aleksandar Alempijević, muzičar

„Zajedno na isti način razmišljamo, postoje trenuci kada se naši stavovi podudaraju, jednostavno se poklopimo i to nas dalje hrabri da idemo tim putem. I kada je taj put posut trnjem“, opisuje zajednički umetnički život, Aleksandar  Alempijević.

Toplina Katarine Alempijević ostaje u svakom predmetu koji iznedri. Sa osmehom kaže da je svako dobar u nečemu i to nešto je naš poseban talenat. Jer umetnost je poruka ljubavi.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Aleksandar Alempijević

IZVORDirekt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.