HVALA SVIMA KOJI POMAŽU RAD OPŠTE BOLNICE ČAČAK

Koktel zahvalnosti za donatore koji su pomogli rad Opšte bolnice Čačak

Čačak – U Klubu Doma kulture održan je koktel zahvalnosti za donatore i medije, koji su u prethodnih deset meseci pomogli rad Opšte bolnice Čačak. Brojni privrednici, ljudi dobre volje i humanog srca okupili su se danas, kako bi im rukovodstvo Opšte bolnice Čačak i Grada ukazali zahvalnost za dobra dela i pomoć koju su nesebično pružili u najizazovnijim momentima u zajedničkoj borbi da jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji polako postane jedna od najuglednijih i najcenjenijih.

Jelena Knežević, pr Opšte bolnice u Čačku

„Prema relevantnim istraživanjima žitelji Čačka tokom svog života prosečno uđu 50 puta u čačansku Opštu bolnicu, iz različitih razloga, bilo da je pacijent, pratnja ili poseta. U toku samo jedne godine u našoj ustanovi obavi se preko 147 hiljada različitih pregleda, dok se operativno zbrine preko 7,5 hiljada pacijenata. Dok najmlađa medicinska sestra u čačanskoj bolnici ima smo 19 godina, a najmlađi lekar zaposlen u našoj ustanovi ima svega 26 godina. Govoreći o medicinskim sestrama, malo je poznato da su naj nagrađivanije na stručnim usavršavanjima na nivou naše zemlje. Pored KC U Beogradu i VMA, naša Bolnica je pionir ambulantne i laparaskopske hirurgije u unutrašnjosti Srbije. Jedan od najlepših statističkih podataka je da se svake godine u našoj Bolnici rodi preko 1100 beba. Uprava ove Ustanove ustanova postavila je jasne ciljeve i odredila prioritete, suočeni sa problemima i ograničenim mogućnostima, krenuli smo u borbu za oporavak. Zahvaljujući vašoj nesebičnoj podršci, sa ponosom danas kažemo da smo u našu Bolnicu uložili blizu dva miliona evra“, rekla je na otvaranju ove svečanosti pr Opšte bolnice u Čačku Jelena Knežević.

Prim. dr Dejan Dabić, v.d. direktora Opšte bolnice u Čačku izrazio je zahvalnost svima koji su na bilo koji način i u granicma svojih mogućnosti pomogli rad Bolnice.

Prim. dr Dejan Dabić, v. d. direktora Opšte bolnice Čačak

„Pre devet meseci kada sam postavljen na poziciju v.d. direktora Opšte bolnice i tim koji sam odabrao, imali smo neku viziju koja podrazumeva da se što više unaprede zdravstvene usluge u našoj Bolnici i da se unapredi kvalitet rada i medijska slika u javnosti o našoj Bolnici. Svi mi znamo vrlo dobro u Bolnici šta fali, ali ne može se ništa preko noći uradiiti, ne može se uraditi sve ono što želimo, a imamo nedostatak finansijskih sredstava. Naravno, kadrovi nedostaju kod nas u Bolnici kao i u čitavoj Srbiji i svetu. Svi idu trbuhom za kruhom za većim zaradma, tako da to nije slučaj samo u našoj Bolnici. Isto tako, ne možemo da nadoknadimo neko prethodno vreme kada je bila zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, što se itekako odrazilo na zdravstvo. Trenutno, imamo 50 mladih lekara na specijalizaciji i subspecijalizaciji, ali potrebno je vreme da se oni vrate i da počnu da rade svoj posao. Sa njihovim povratkom i nivo zdravstvene nege i usluga biće znatno bolji i sadržajniji za sve naše sugrađane. Što se tiče opreme, od Ministarstva zdravlja RS i republičkog fonda dobili smo opremu u vrednosti od preko 1,5 milion dinara, od čega samo dva skenera, ultrazrazvučni aparati, aparati za anesteziju. U vidu donacija, dobijeno je preko 250 hiljada evra. Jednostvano, bez vas zbog kojih smo sada ovde, obnova ne bi bila moguća. Ne možemo uvek da se oslonimo na Ministarstvo i Fond, jer smo jedna od 30 i više bolnica u Srbiji i zato se obraćamo vama jer smo svi upućeni jedni na druge i drugačije ne možemo da se izborimo sa problemima koje imamo. Preko 200 hiljada evra je uloženo u renoviranje, krečenje, menjanje stolarije od marta ove godine, a za šta ste vi zaslužni. U periodu kovida u našoj Bolnici je zaposleno oko 40 lekara i 70 medicinskih sestara i tehničara, a većina njih je već dobila specijalizaciju“, obrazložio je dr Dejan Dabić.

U ime Gradskog rukovodstva prisutne je pozdravio Miloš Stevanić, pomoćnik gradonačelnika, zadužen i za vođenje projekta izgradnje Nove bolnice.

Miloš Stevanić, pomoćnik gradonačelnika Čačka

„Grad Čačak i gradsko rukovodstvo u prethodnom periodu pružili su maksimalnu podršku Opštoj bolnici i svim zdravstvenim radnicima. Vratio bih se na period pre dve i po godine i kovid pandemije, kada smo svi zajedno sa lokalnim privrednicima dali maksimim da olakšamo posao zdravstvenim radnicima, od opremanja Plave hale preko milionskih donacija lokalnih privrednika, do radnika Sportskog centra i Civilne zaštite kada su ulazaili u Crvenu zonu, pomagali zdravstvenim radnicima u unošenju boca sa kiseonikom. Poslednja podrška grada Čačka je u okviru kompanije NIS, u okviru projekta Zajednici zajedno, osam miliona dinara za aparat za odeljenje ginekologije. Prethodnih dana na Gradskom veću usvajanjem budžetskih rezervi, nešto manje od tri miliona dinara za nabavku posteljine i dušeka, krajem novembra završen je i parking u Opštoj bolnici, na inicijativu direktora Dabića, a koji je finansirala Vlada RS preko „Puteva Srbije“. Ono što je najbitnije za sve jeste projekat Nove hirurške bolnice i rekonstrukcija svih objekata u okviru Bolnice. Projekat je u završnoj fazi, jako je zahtevan i detaljan i ni malo lak posao. Ali, u ime Gradskog rukovodstva pružam punu podršku direktoru Dabiću i krupnim koracima napred kao što je i krenuo“, naglasio je Stevanić.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Željko Jagajić

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.