Grafit „Isus mrzi Srbe“ ispisan na crkvi u Prištini nakon liturgije

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Posle jučerašnje liturgije u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini osvanuo je grafit „Isus mrzi Srbe“, javlja RTS.

Kosovski ministar omladine, sporta i kulture Hajrula Čeku ranije je izjavio povodom jučerašnje liturgije da se verske aktivnosti ne mogu koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu.

Za mir koji danas uživamo platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama, napisao je Čeku na Fejsbuku, prenosi Kossev.

On je napisao da kosovska policija nije unapred obaveštena o liturgiji i da to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu.

Studenti iz Prištine su najavili protest u petak u 11 časova zbog događaja u crkvi, kako piše ovaj portal pozivajući se na prištinske medije.

Vladika raško-prizrenski Teodosije održao je juče liturgiju u tom hramu, a tokom događaja pojavila se i kosovska policija koja je izvršila inspekciju.

Hram Hrista Spasa predmet je spora kosovskih vlasti sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pre skoro četiri godine Univerzitet u Prištini, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi gradski hram, tužio je SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta univerziteta.

Eparhija je na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontratužbom, te je 2017. Univerzitet izgubio prvu parnicu, dok je ročište u martu ove godine pred Osnovnim sudom u Prištini, kako su pisali kosovski mediji, odloženo.

Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata, više je puta bio izložen napadima, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“, piše Kossev.

Dok zvanična Priština smatra da je hram podignut na zemljištu univerziteta, Srpska pravoslavna crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

IZVORN1/RTS/Kossev
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.