Gojković: Ogromna sredstva se ulažu u lečenje pacijenata od koronavirusa

Sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković izjavio je da je veoma važno naći ravnotežu između epidemioloških mera i ekonomije.

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su troškovi lečenja koronavirusa, kao i drugi troškovi vezani za koronu, veoma visoki.

Sve ovo košta. Ogromna su sredstva koja se ulažu u lečenje pacijenata, ogromna je i cena sredstava za zaštitnu opremu, rekao je Gojković, koji je i član republičkog Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa.

Do sada vakcinisano 320.000 ljudi

Imamo potpisane ugovore na 6,5 miliona vakcina, ali vakcina jednostavno nema, izjavio je Zoran Gojković i rekao da je do sada vakcinisano 320.000 ljudi što, kako kaže, znači da je Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika.

Gojković je za ocenio da je podatak da se Srbija nalazi odmah iza Velike Britanije po broju vakcinisanih, zapravo, pokazatelj koliko se dobro radilo na zaštiti stanovništva.

Farmaceutske kuće su očigledno zagrizle veliki zalogaj kada su mislile da će moći da proizvedu toliko vakcina, a to su sve problemi sa kojima ćemo se sretati, odgovorio je na pitanje o dostupnosti vakcina, komentarišući globalnu trku u procesu imunizacije protiv kovida-19.

Po njegovoj oceni, „sada više ulogu nema ni novac ni moć“, već samo možemo da se oslonimo na snalažljivost i prijateljstva.

Gojković je pozvao građane da se i dalje pridržavaju zaštitnih mera i nose maske i da je važno da se „što pre vakcinišemo“, kako bi što pre izašli iz pandemije.

Država koja to uradi među prvima, imaće prednost u oporavku ekonomije i brže će trčati ekonomsku trku, ocenio je Gojković.