Država ograničila cenu hleba, da li će intervenisati i kod cene mesa

Foto: Pixabay

Od prošle nedelje proizvođači hleba prijavljuju se za brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama od 33 dinara sa PDV-om. Posle dve godine država je ponovo aktivirala Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“. Pekari moraju da prave ovu vrstu hleba najmanje 30 odsto i u narednih šest meseci cena vekne biće ograničena na 46 dinara.

U pitanju je intervencija od 30 tona pšenice što je biti oko 20 tona brašna, a ažurirani podaci se svake nedelje šalju Republičkoj direkciji za robne rezerve, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

Pravo da se prijave imaju svi registrovani proizvođači hleba i peciva i nema ograničenja za prijavu bilo da je reč o malim ili velikim. Ipak, rezerve su ograničene i neće svi dobiti onoliko koliko žele, ali ćemo gledati da to rasporedimo ravnomerno„, rekao je Kandić.

Prema njegovim rečima, brašno se preuzima upakovano u džakovima od 50 kilograma ili manjim.

Kada je u pitanju kontrola, tržišna inspekcija to kontroliše trgovce, ali do sada se pokazalo da nema velikih kršenja uredbe i bojazni od manipulacija„, rekao je Kandić.

Kada je reč o poskupljenju mesa, Kandić kaže da je meso poskupelo između 15 i 30 odsto i jedna od mera koja se razmatra je i intervencija mesom iz robnih rezervi.

Razmišlja se i ograničenju cena i proizvođačkih i trgovačkih. Država ima mogućnost da cene ograniči na šest meseci, ali namera države nije da se previše upliće u tržište, jer to nije dobro, jer onda dolazi do nestašca i pojave crnog tržišta„, naglasio je Kandić.

U talasu poskupljenja je zapaženo da pre svega poskupljuju prehrambeni proizvodi, jer je sama proizvodnja hrane poskupela zbog visoke cene đubriva, goriva i sličnog.

Trgovačke marže su na istom nivou godinama i o tome trgovci strogo vode računa kako ne bi izgubili kupce. Robne rezerve su jedan od alata regulacije cena ali količine iz robnih rezervi ne mogu da supstitušu tržište„, rekai je državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

U poslednjih godinu dana, odnosno 9 meseci, zabeležen je rast trgovine prehrambenim proizvodima od oko 10 odsto, dok je trgovina neprehrambenim proizvodima porasla za 11 odsto.

Tokom Crnog petka trgovci su imali rast od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu što je svakako značajno za njih, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.