Dodik saslušan zbog afere „Ikona“

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog afere „Ikona“, pišu mediji u BiH.

Prema pisanju medija, Dodik je u zgradu Tužilaštva BiH ušao na sporedni ulaz oko 11:00, a zgradu je napustio oko sat kasnije.

Vest o dolasku Dodika u Tužilaštvo BiH objavilo je više medija u BiH, a Tužilaštvo BiH se još se nije oglasilo o ovom događaju.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ne odgovara na telefonske pozive.

Dodik je 14. decembra prošle godine ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posete BiH, poklonio 300 godina staru ikonu Svetog Nikole, za koju su mediji bliski vlastima u RS naveli da je iz Luganska.

Potom su reagovale ukrajinske vlasti, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje i da se nalazi na listi kulturnog blaga Ukrajine.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Lavrov putem Ambasade BiH u Moskvi Dodiku vratio ikonu i zatražio da se u ovaj slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odneo je u Dodikov kabinet u Istočnom Sarajevu.

Dodik je kazao da je ikonu dobio na poklon od „jednog čoveka, kome ne zna ni ime“, dodavši da je ona bila porodično nasledje tog čoveka.