DISPLEJ ILI BIOSKOPSKO PLATNO

Čačak – Premijerom filma „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ u novembru prošle godine počeo je, nakon dugogodišnje pauze da radi bioskop Sutjeska. U godini za nama ređali su se aktuelni domaći i strani hitovi, na zadovoljstvo ne samo Čačana već i posetilaca iz okolnih mesta, Požege, Lučana, Arilja. Sala kapaciteta od 80 mesta i najsavremenija oprema od platna, zvuka do rezolucije, kao i bogat repertoar učinili su svoje – doneli pozitivne utiske i kod posetilaca, ali i direktora bioskopa.

„Jako sam zadovoljan proteklom godinom, prepoznajemo svakog novog gledaoca i vrlo smo ljubazni prema svima, raduje me što deca dolaze u velikom broju, imamo projekcije animiranih crtanih i dečijih filmova u terminima od 17 časova, a vikendom od 10, 11, 12, 14 i 16h, za naše najmlađe sugrađane. Zadovoljni smo odzivom gledalaca, građani prepoznaju kvalitet i čari sedme umetnosti, koje su jedine i neprevaziđene upravo u bioskopu, a ne na telefonu“, iznosi svoje utiske direktor bioskopa „Sutjeska“ Miroslav Damljanović.

Miroslav Damljanović, direktor bioskopa Sutjeska

Damljanović naglašava da su pripadnici mlađe populacije najbroijniji posetioci i ne krije zadovoljstvo što upravo mladi vide prednost bioskopskog platna, i kvalitetne opreme u odnosu na moderne kućne tehnologije.

Mladi najviše gledaju filmove sa puno akcije, sa specijalnim efektima i jačim zvukom. Među posetiocima imamo naravno i stariju populaciju, koji najčešće gledaju rimejk klasika, filmove Spilberga, tako da nam je publika šarolika i nije opterećena godinama, vremenom i cenom karte. Trudimo se da najnovija ostvarenja prikažemo istovremeno kako se prikazuju i u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Naravno, svi žanrovi su zastupljeni, pratimo distributere i svakako naš repertoar može pratiti na instagramu i društveniom mrežama, a naše radno vreme je od 15 časova do 23 časa. Vikendom je radno vreme od 11 časova.

Inače, tehnika koja je prisutna u bioskopu je jako kvalitena i skupa, počev od kožnih i udobnih sedišta preko platna i svih pratećih komponenti neophodnih za gledanje filma u najboljim uslovima. Međutim, Damljanović se osvrnuo i na pojedine kritike Čačana da je sala mala i nije doovljna da pokrije interesovanja građana i posetilaca iz okolnih mesta.

„Verujte, sala je sasvim optimalnog kapaciteta, kada se rasporede gledaoci u nekoliko projekcija, i svi mogu pogledati najnovija filmska ostvarenja. Bitno je da svi budemo u službi kulture. I naglašavam, bioskop ne treba da bude politički poligon i molim građane da bioskop shvate kao kulturni centar, kao ustanovu gde se mogu lepo provesti sami, sa porodicom ili prijateljima i smatram da je bioskop puno doprineo negovanju kulture. Ne kažem da ljudi ne treba da se druže po kafanama, ali bioskop i pozorište su atributi jednog modernog grada i ta tradicija treba da  se neguje, budući da je Sutjeska osnovana 1948. godine, kada je Čačk bio jedan od retkih gradova koji su imali bioskopsku salu. Moramo shvatiti da bez kulture nemamo smisao, karakter, ne možemo da vaspitavamo decu. Kultura je umetnost življenja i treba svi da budemo deo nje“, jasan je u svom izlaganju Damljanović.

U večernjim satima već smo primetili ne tako brojne, ali istinske zaljubljenike u filmsku umetnost, koji su nakon posla i dnevnih obaveza pohrlili da uživaju u projekciji omiljenih ostvarenja. Jedna od njih je i 36-ogodišnja Milica Kovačević, majka troje dece, koja svaki slobodan trenutak provodi ispred bioskopskog platna. Film je za nju, kaže lek za dušu i užitak za sva čula.

Milica Kovačević, Čačak

„Veliki sam ljubitelj sedme umetnosti i redovno posećujem čačanski bioskop, iako sam opterećena brojnim poslovnim i porodičnim obavezama. Kultura je neizostavni deo života i drago mi je da u Čačku imamo priliku da pratimo aktuelna filmska ostvarenja, u bioskopu opremljenom njasavremenijom i najmodernijom opremom. Ranijih godina, morala sam do Beograda ili Kragujevca, Niša, a sada, odnosno od prošle godine, svaka filmska poslastica dostupna je i Čačanima“, priča nam Milica.

Peđa Jeković, Čačak

„Odrastao sam u vremenu kada je bioskop bio deo vaspitanja i kulture, a Sutjeska i Prag moja druga kuća. Jako me raduje činjenica da već godinu dana mogu da uživam u filmskim hitovima na velikom platnu, ipak je to potpuni doživljaj i ne može se porediti sa gledanjem filmova u kućnim uslovima“,  komentariše rad bioskopa naš sugrađanin Peđa Jeković.

Marko Milovanović, Čačak

„Bioskop je svakako korak u pravom smeru, ipak smo bili bez sale 10 godina, a sada možemo da uživamo u savremenoj teghnologiji, i mi mlađi i stariji, od crtanog do dokumentarnog filma i stranih produkcija sa najvećim budžetima. Ja najviše pratim trilere, ali i domaće filmove, a od stranih filmova gledam najviše francusku i nemačku produkciju“, više je nego zadovoljan Marko Milovanović.

Bioskop Sutjeska ima odličnu saradnju sa svim osnovnim školama i predškolskim ustanovama.

„Impresije su fantastične, samo da vidite oduševljenu decu kada počnu projekcije, njihovoj sreći nema kraja i to donosi izuzetnu pozitivnu energiju. U bioskopu, naravno mogu da se organizuju i rođendanske proslave i u posebnim terminima ili u terminu organizovane projekcije u toku dana. Mi izlazimo u susret svim našim gostima i njihove zahteve , prilagođene bioskopskom programu, ispunjavamo“, zaključuje Damljanović.

I na kraju, nemamo više nedoumicu sa početka priče, definitivno je bioskopsko platno „pobedilo“ displej. U vremenu brzog načina života i modernih tehnologija, sačuvajmo ono najvrednije – kulturu, dušu i emociju, a sve ćete to pronaći u ulici Kralja Petra, iza vrata novog  bioskopa.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Miroslav Damljanović i foto arhiva bioskopa Sutjeska

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.