Čačani muku muče sa smećem.

Početkom maja izbio je veliki požar na deponiji “Duboko“ u Užicu na koje otpad odlaže osam lokalnih samouprava Moravičkog i Zlatiborskog okruga. Od tada svi ovi gradovi i opštine su se našli u veoma nezavidnoj situaciji, jer je veliko pitanje gde će odvoze otpad dok deponija “Duboko“ opet ne počne sa radom.

Do većeg gomilanja smeća došlo je na transfer stanici u Prelićima u Čačku.

„Na teritoriji Čačka dnevno se sakupi oko 150 tona mokre i suve frakcije, a da bi se izbeglo gomilanje smeća na Transfer stanici, gradsko rukovodstvo i predstavnici JKP “Komunalac” tražili su brzo rešenje za prevazilaženje date situacije. Najpre je zaključen ugovor sa JKP “Čistoća“ iz Kraljeva, a nakon toga i sa JKP “Komunalac“ iz Knića“ – istakla je za agenciju RINA Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika Čačka.

Ona takođe dodaje da nakon isteka ugovorenih rokova i ograničenih kapaciteta u ovim lokalnim samoupravama, pored oglaganja na Transfer stanici, Gradska uprava za urbanizam, na zahtev JKP “Komunalac“, izdala je Informaciju o lokaciji za katastarske parcele koje se nalaze u obodnom delu Transfer stanice, a koje su po važećoj planskoj dokumentaciji grada Čačka planirane za ispomoć Transfer stanici u slučaju potrebe širenja ili akcidentnih situacija na nivou grada i one se trenutno koriste za odlaganje otpada.

„To naravno nije trajno rešenje, već samo privremeno. Zaključen je ugovor sa još jednom JLS kako bismo što pre rešili problem nagomilavanja komunalnog otpada. Do konačnog rešenja situacije pronalazimo prelazna rešenja kako bismo što efikasnije upravljali otpadom“ – naglašava Petronojević.

Gradovi i opštine osnivači i nadzorni odbor JKP “Duboko“ uputili su predlog Ministarstvu za zaštitu životne sredine da se omogući privremena dozvola za rad Dubokom za period realizacije radova na stabilizaciji i proširenju postojeće deponije i čekamo zvaničan odgovor.

„Istakla bih da u potpunosti razumemo zabrinutost gradjana koji žive u blizini obodnog dela Transfer stanice koji se sada privremeno koristi za odlaganje otpada zbog čega smo održali i sastanak sa predstavnicima građana tog naselja kako bismo ih upoznali sa situacijom i odgovorili na sva njihova pitanja i zabrinutost“ – zaključuje Petronijević.

Izvor: RINA

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.