ČAČANI DOBILI DISTRIBUTIVNI CENTAR „MORAVSKI MARKET“

Čačak – Distributivni centar „Moravski market“ jedna je u nizu aktivnosti projekta „Podrška lokalnom malom biznisu“, koji realizuje poslovno udruženje poslodavaca „Unija Čačak 2000“ sa partnerima Forum privrednika Čačka i Lokalne akcione grupe ČA – GM.

„Projekat je finansiran preko Evropske unije EU Pro Plus. Projekat traje devet meseci, imali smo dve edukativne radionice, danas otvaranje distributivnog centra, već je otvoren veb šop, i mi se kroz udruženje i partnere i lokalnu samoupravu borimo da predstavimo na najbolji mogući način lokalne proizvođače hrane. Za sada imamo 33 izlagača i registrovanih sedam seoskih domaćinstava. Sledeća aktivnost kao kruna celog projekta je organizovanje lokalnog Sajma hrane u Domu kulture početkom sledeće godine“, rekao je na otvaranju Moravskog marketa, predsednik „Unije Čačak 2000“, Ivan Čvrkić.

Ivan Čvrkić, predsednik „Unije Čačak 2000“

„Cilj nam je da okupimo sve lokalne proizvođače domaće hrane na jednom mestu, da ih promovišemo i da otvorimo novi prodajni kanal, odnosno veb šop za poručivanje i dostavu proizvoda, a svakako zainteresovani mogu i ovde doći i kupiti domaće delikatese. Inače, poručivanje veb šop će ići u dva pravca, firme, odnosno pravna i fizička lica. Predvideli smo i poklon pakete za predstojeće praznike, Novu godinu, Božić i Osmi mart, a jedna od ponuda se ogleda i u suvenirima. Budući da se market nalazi na mikro pijaci u Ljubiću, dostupan je i sa kružnog toka i stare pruge i sam položaj je dosta frekventan. Planiramo i sa TO i agencijama posete turista koji dolaze u Čačak, kako bi pazarili nešto od domaćih proizvoda. A paleta je velika, prerađevine od voća, povrća, sokovi, sušeno meso moravke, delikatesi od mesa, prerađevine od mleka i slično. Okupljena su mala i srednja preduzeća koja se bave preradom hrane, to je zanatska proizvodnja, kao poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Cilj nam je da ih sve okupimo na jednom mestu i otvorimo ovaj prodajni kanal i da njihovu vidljivost povećamo putem društvenih mreža“, naglasio je Nedeljko Radulović , menadžer Lokalne akcione grupe ČA – GM.

Nedeljko Radulović, menadžer Lokalne akcione grupe Ča – GM

„Distributivni centar je od velikog značaja za sam grad, jako veliki uspeh koji je postigla Unija, da kupujemo domaće proizvode kod nas. Time podstičemo razvoj domaćeg proizvođača, što je od velikog značaja i za lokalnu zajednicu. Nama je bitno da jedemo zdravu hranu koju su pripremili naši prijatelji, komšije i poznanici, i to je bitan momenat da se okrenemo ka svome i našoj moravskoj hrani“, saopštio je Radovan Jovanović, član Gradskog veća za privredu.

Radovan Jovanović, član Gradskog veća za privredu

Otvaranje distributivnog centra „Moravski market“ podržala su i brojna poljoprivredna gazdinstva.

Goran Bojović, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u Bresnici

„Podržavamo celokupan ovaj projekat i u svemu ovome imaćemo i svoje proizvode u lokalu, koje će Centar distribuirati putem direktne ili onlajn prodaje u Čačku, ali i celoj Srbiji. Mi sada što se tiče jagodastog voća, imamo zaleđen program šljiva, jagoda, malina, kupina, kajsija i to u malim pakovanjima. A naravno pakujemo sve po narudžbini kupaca. Smatram da će ljudi prepoznati prednost direktne prodaje, jer nemamo posrednika između nas i budućih kupaca“, naveo je Goran Bojović, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u Bresnici.

A Čačani od danas na jednom mestu mogu naći sve lepote domaće kuhinje, od voćnih prerađevina i poslastica do mesnih delikatesa, mlečnih proizvoda i svih specijaliteta srpske kulinarstva. Svetski, a naš Moravski market nalazi se u Ljubiću u ulici Milenka Nikšića 58 i sve što pazarite nosi kvalitet, miris i ukus Srbije.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf: Duško Radišić Lejča

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.