Čačak na visokom desetom mestu u Srbiji po broju turista u 2022. godini

ČAČAK – Grad Čačak nalazi se na desetom mestu najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji u 2022. godini, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom protekle godine u smeštajnim kapacitetima na teritoriji Čačka evidentirano je 217.471 noćenje, što je povećanje od 32,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na prvom mestu suvereno je Beograd sa 3.180.977 turista, a potom slede Soko Banja i Vrnjačka Banja sa više od 700.000 turista godišnje. Zlatibor je četvrti sa 673.852, a Kopaonik peti sa 585.057 turisa u 2022. godini.

„Mnogo je razloga zbog kojih je Čačak ostvario povećanje broja od skoro 35 odsto u odnosu na 2021. Velika ulaganja u Ovčarsko-kablarsku klisuru koja je privukla veliku pažnju javnosti, povećanje privatnog smeštaja u klisuri, veliki koncerti poput rok grupe SMAK, Tonija Cetinskog, Bojana Suđića, Dejana Petrovica, Danice Crnogorčević, Lene Kovačević, festivala “Priča“, brojnih manifestacija i sportskih događaja. Takođe, na veliki turisticki promet, pre svega domaćih turista, je uticala podela turistickih vaučera. To je odlična mera i podsticaj koju je sprovela Vlada Republike Srbije i i te kako imala velikog uticaja u popunjavanju ugostiteljskih kapaciteta, pre svega u banji Gornja Trepča. Bila je to turistička sezona za pamćenje, ali smo sasvim sigurni da će 2023. biti još bolja, jer nas očekuje program „Čačanska rodna“, u okviru programskog projekta “Čačak – prestonica kulture Srbije““ – kaže za portal Morava info direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević.

Prema njegovim rečima, među stranim turistima najviše je Rumuna, Bugara, Nemaca, Poljaka, Turaka i posetilaca koji dolaze iz zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Jakovljević se posebno osvrnuo na visoko mesto deveto mesto Kuršumlije na ovoj listi, budući da je tri banje u okolini ovog mesta – Lukovsku, Prolom i Kuršumlijsku, posetilo 222.848 turista.

„Primer Kuršumije je pravi pokazatelj zašto ulažemo u Ovčar Banju i Ovčarsko-kablarsku klisuru. Sa podizanjem smeštajnih kapaciteta u Ovčar Banji drastično će porasti i broj noćenja, od čega će korist imati svi građani grada na Moravi. Očekujemo da uskoro Čačak ima više od 300.000 turista godišnje“ – naglasio je Jakovljević.

IZVORMorava info
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.