BUDŽET ZA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU U NAREDNOJ GODINI BIĆE UVEĆAN ZA SEDAM I PO MILIONA DINARA

Čačak – Projekcijom budžeta za 2023. godinu predviđeno je da se budžet za poljoprivrednu proizvodnju dodatno uveća za nekih 7,5 miliona dinara koji će se iskoristiti, pre svega, za subvencionisanje mineralnih đubriva.

„Analizom smo utvrdili da je jedan od glavnih problema u poljoprivrednoj proizvodnji i ono što je naše proizvođače najviše pogodilo u protekloj godini, uvećanje cene mineralnih đubriva i to izuzetno visoko, pa će naše poljoprivredne površine sigurno ostati uskraćene za nedovoljno unošenje mineralnih đubriva. Svedoci smo da bez optimalne ishrane naših kultura, ne možemo ostvariti ni visoke prinose, tako da će ovih 7,5 miliona dinara biti iskorišćeno za mineralna đubriva, odnosno subvencionisanje naših poljoprivrednih proizvođača u tom delu. Na koji način će se realizoivati, razmotrićemo, ali svakako je sigurno da će ova sredstva omogućiti, prema našoj proceni da se subvencioniše đubrenje preko 1000 hektara obradivih površina, bašta, voćnjaka u našem kraju.“

Ivan Glišić, član Gradskog veća za poljoprivredu i razvoj sela

„Osim toga, sredstva u iznosu od 67,5 miliona dinara će biti iskorišćena za subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji, a te subvencije su kao i do sada za sve grane poljoprivredne proizvodnje za kupovinu zemljišta, za mehanizaciju. Da podsetim, ove godine kupljeno je 17 novih traktora, 25 korisnika je kupilo zemlju, preko 300 priključaka i za to su dobili povrat određenih sredstava i u narednoj godini se za to predviđaju slična sredstva“, naveo je Ivan Glišić, član Gradskog veća za poljoprivredu i razvoj sela.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf: Saša Tanasković

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.