BUDŽET ZA NAREDNU GODINU NEŠTO VIŠI OD SEDAM MILIJARDI DINARA , VELIKA ULAGANJA U ZDRAVSTVENI I OBRAZOVNI SISTEM

Čačak – Na 56. sednici Gradskog veća Grada Čačka, na dnevnom redu našlo se 55 tačaka. Prva i najvažnija za sve građane Čačka jeste odluka o budžetu za 2023. godinu.

„Za narednu godinu usvojili smo i utvrdili 7 milijardi 220 miliona dinara, što je nešto više od drugog rebalansa koji je iznosio 7 milijardi 155 miliona dinara. Osnovni prihodi se očekuju od poreza na zarade, nešto manje od 3 milijarde dinara, 904 miliona dinara od poreza na imovinu, 323 miliona od transfernih sredstava, 595 miliona dinara od prodaje putem javnog nadmetanja zemljišta za izgradnju. Što se tiče rashoda, za zdravstvenu stanicu u Ljubiću je u budžetu opredeljeno 200 miliona dinara u narednoj godini, krećemo sa izgradnjom ulice Župana Stracimira  koja će biti pretvorena u pešačku zonu, a kao prva nacionalna prestonica kulture u programske sadržaje ulaže se oko 550 miliona dinara, za Muzej košarke će biti izdvojeno oko 110 miliona dinara, zatim oko 20 miliona dinara za Etnografski muzej u Hadžića kući čija je rekonstrukcija već počela. Plan nam je i da naredne godine Sinđelićevu ulicu spojimo sa ulicom Vojvode Stepe. Dosta je sadržaja planirano i za SC „Mladost“, a ono što očekujemo je početak izgradnje Olimpijskog bazena tokom leta, i početak izgradnje hirurške bolnice u našoj Opštoj bolnici u Čačku. Takođe, očekuje nas i raspisivanje javnog poziva i početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih javnih voda, oko 36 miliona biće investirano u postrojenje i to će biti sredstva iz međunarodnih fondova i Vlade RS. U nastavak gasifikacije cele teritorije grada Čačka, Srbijagas uložiće 6 miliona evra, dok će Putevi Srbije investirati u izgradnju i gradskih i seoskih saobraćajnica. Ono što nas sve očekuje jeste i uređenje korita vodotokova drugog i nižih redova. Ono gde ćemo takođe trošiti velika sredstva, oko milijardu 182 miliona dinara u predškolsko obrazovanje, od čega je 210 miliona dinara u dve predškolske ustanove u privatnom vlasništvu, a ostali iznos biće investiran u naše dve državne predškolske ustanove, znači preko 10 miliona evra ulažemo u predškolsko obrazovanje. Komunalne delatnosti 713 miliona dinara, razvoj turizma 156 miliona dinara, zaštita životne sredine 180 miliona dinara, saobraćajna infrastruktura 509 miliona dinara. Osnovno i srednje obrazovanje zajedno 557 miliona dinara. Socijalna zaštita 406 miliona dinara. Zdravstvena zaštita 219 miliona dinara, razvoj kulture i informisanja ukupno 860 miliona dinara, razvoj sporta i omladine 390 miliona dinara i energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije 142 miliona dinara. U prvoj polovini naredne godine ućićemo u projekat izmuljavanja jezera, zajedno sa Vladom Republike Mađarske“, obrazložio je ulaganja u narednoj godini gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

U narednoj godini centar „Zračak“ sprovodiće tri usluge: pomoć u kući 97 korisnika, lični pratioci 89 i personalni asistenti 23 korisnika. Ukupno 209 korisnika, i za ove namene biće izdvojeno 89 miliona dinara.

Na ovoj sednici Gradskog veća bilo je i  reči i o usklađivanju programa javnih preduzeća kao i budžetske pomoći grada Čačka komunalnim preduzećima.

„Grad Čačak godišnje crpi oko 13 miliona metara kubnih od Rzava sa svojim izvorištima koje kontroliše Moravac. Imali smo i četiri rešenja o otuđenju iz javne svojine, malih parcela koje će građani pribaviti u svojinu da bi mogli da urade ozakonjenje svojih objekata, kao i pribavljanje u svojinu jednog objekta u ulici Gospodar Jovanovoj. Takođe, imali smo i nekoliko stalnih budžetskih rezervi. Jedan se tiče naše Opšte bolnice, 2,7 miliona dinara smo opredelili za dušeke i posteljinu i jedna budžetska rezerva za kamere za nadzor mosta na kome je obustavljen saobraćaj, reč je o mostu preko Zapadne Morave između Mrčajevaca i Mršinaca“, zaključio je prvi čovek Grada.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf: Saša Tanasković

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.