BORBA ZA NATALITET I POPULACIONU POLITIKU JE NEPREKIDNA

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka

Čačak – Jedna od tačaka na današnjoj sednici Gradskog veća odnosila se i na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenu decu.

„Jednokratna novčana pomoć ostala je na istoj osnovi: 10 hiljada dinara za prvo i drugo rođeno dete, 20 hiljada dinara za treće i 30 hiljada dinara za četvrto i svako naredno dete. Ali, Vlada RS je ove godine povećala iznos na 330 hiljada dinara jednokratne pomoći, a grad Čačak izdvaja i 46 miliona dinara za nezaposlene porodilje, a Vlada RS otišla je i korak dalje u borbi za natalitet i populacionu politiku, pa je plaćeno porodiljsko bolovanje umesto 12 sada 15 meseci. Sve u cilju da bi bilo što više dece, znate i sami, po poslednjem popisu preko osam hiljada ljudi je manje u Čačku. U protekle dve godine smo taj trend nešto zaustavili, imali smo 2020. godine četiri lica više, 2021. po statistici 34 lica više. Nadam se da ćemo u narednih 11 godina doći na nivo na kome smo bili pre 11 godina i to jeste najveća borba za populacionu politiku. Sprovodimo u tom cilju, i niz drugih mera, kroz otvaranje novih privatnih predškolskih ustanova i da naravno ekonomsku cenu približimo građanima koliko god budemo mogli i da u jednom trenutku izjednačimo privatni i državni vrtić. To podrazumeva i bolje uslove u sistemu školskog obrazovanja, fiskulturne sale, lepše i modernije škole i prosek zarada kao ekonomski parametar,  jer društvo što je bogatije, sve je manja stopa nataliteta. To je porazno, zato se borimo korak po korak. Mislim da je dobro što smo zaustavili taj negativni trend, sada smo na pozitivnoj nuli i malo smo krenuli u plus“, zaključio je gradonačelnik Todorović.
Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Željko Jagajić
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.