BIRN: I stranci se vakcinišu u Srbiji, dovoljan im je srpski broj mobilnog

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv koronavirusa preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Taj portal (e-Uprava) omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN.

BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije koji se vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.

Kada „nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu e-Uprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranci koji nemaju prebivalište u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kojeg drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao, niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta“, navodi BIRN.

BIRN navodi da je pitao Vladu Srbije, Ministarstvo zdravlja i Institut „Batut“ zbog čega nisu protiv koronavirusa prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije.

Pitao je i zbog čega strani državljani imaju prednost, da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su vakcinisani i koliko ih je, ali do objavljivanja teksta BIRN nije dobio odgovore ni na ta pitanja.