BILA POTPUNO ZDRAVA: Od posledica korone preminula 29-godišnja porodilja

Izvor: www.dragisamisovic.bg.ac.rs

Načelnica dečije klinike u beogradskom KBC „Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić izjavila je danas da je porodilja starosti 29 godina preminula od posledica zaraze korona virusom.

Ostojić je rekla da dete preminule nije smešteno u dečijoj klinici, već u porodilištu.

Doktorka je navela da se u KBC „Dragiša Mišović“ trenutno leči 25 pacijenata sa 16 pratilaca.

Dečiji pratioci su majke koje se takođe leče od korone i istovremeno sa decom dobijaju terapiju, rekla je Ostojić za televiziju Prva.

Pet dana nakon porođaja došlo je do teških komplikacija u radu pluća i srca. Korona je, nažalost, izazvala fatalne posledice kod mlade devojke koja je pre zaražavanja bila potpuno zdrava.

Lekari ove ustanove danonoćno su se borili za život mlade mame.

Devojka je porođena u prošlu sredu u vrlo teškom stanju. Bila je priključena na respirator i, srećom, porođaj je dobro prošao i njena beba je stabilno i trenutno se nalazi u Institutu za neonatologiju. Ali njeno stanje je i dalje bilo kritično i tim lekara je danima davao sve od sebe da je spasi. Peti dan posle porođaja zdravstveno stanje joj se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce. Uprkos naporu i trudu celog tima, ona je preminula u nedelju uveče, kaže izvor.

D. T. je u devetom mesecu primljena u KBC ‘Dragiša Mišović’ u veoma teškom stanju usled zaražavanja koronavirusom. Posle nekoliko dana klinička slika joj se pogoršala i respirator je bio jedini spas. Zbog teškog stanja, ali i bezbednosti bebe urađen joj je hitan carski rez, koji je protekao bez problema, dodaje.

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je takođe na respiratoru, a zbog posledica opasnih po život, porođena je prošle nedelje carskim rezom u osmom mesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je za sada stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.

Zbog sve jezivijih posledica koje ostavlja kovid-19 lekari apeluju da se i trudnice vakcinišu. Jer, kažu oni, vakcina jedina može da spreči smrtnost.

IZVORBeta / Danas / Mondo
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime