BILA POTPUNO ZDRAVA: Od posledica korone preminula 29-godišnja porodilja

Načelnica dečije klinike u beogradskom KBC „Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić izjavila je danas da je porodilja starosti 29 godina preminula od posledica zaraze korona virusom.

Ostojić je rekla da dete preminule nije smešteno u dečijoj klinici, već u porodilištu.

Doktorka je navela da se u KBC „Dragiša Mišović“ trenutno leči 25 pacijenata sa 16 pratilaca.

Dečiji pratioci su majke koje se takođe leče od korone i istovremeno sa decom dobijaju terapiju, rekla je Ostojić za televiziju Prva.

Pet dana nakon porođaja došlo je do teških komplikacija u radu pluća i srca. Korona je, nažalost, izazvala fatalne posledice kod mlade devojke koja je pre zaražavanja bila potpuno zdrava.

Lekari ove ustanove danonoćno su se borili za život mlade mame.

Devojka je porođena u prošlu sredu u vrlo teškom stanju. Bila je priključena na respirator i, srećom, porođaj je dobro prošao i njena beba je stabilno i trenutno se nalazi u Institutu za neonatologiju. Ali njeno stanje je i dalje bilo kritično i tim lekara je danima davao sve od sebe da je spasi. Peti dan posle porođaja zdravstveno stanje joj se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce. Uprkos naporu i trudu celog tima, ona je preminula u nedelju uveče, kaže izvor.

D. T. je u devetom mesecu primljena u KBC ‘Dragiša Mišović’ u veoma teškom stanju usled zaražavanja koronavirusom. Posle nekoliko dana klinička slika joj se pogoršala i respirator je bio jedini spas. Zbog teškog stanja, ali i bezbednosti bebe urađen joj je hitan carski rez, koji je protekao bez problema, dodaje.

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je takođe na respiratoru, a zbog posledica opasnih po život, porođena je prošle nedelje carskim rezom u osmom mesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je za sada stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.

Zbog sve jezivijih posledica koje ostavlja kovid-19 lekari apeluju da se i trudnice vakcinišu. Jer, kažu oni, vakcina jedina može da spreči smrtnost.

IZVORBeta / Danas / Mondo
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.