Austrija produžava meru zaključavanja do 7. februara

Austrijska vlada produžila je meru zaključavanja na celoj teritoriji zemlje do 7. februara u pokušaju da smanji i dalje veliki broj zaraženih koronavirusom i zbog dodatne opasnosti od novog soja virusa.

Kancelar Sebastian Kurc je danas u Beču rekao da će neke mere biti pooštrene zbog pojave novih vrsta virusa.

Ljudi će morati da drže distancu dva umesto jednog metra, a od 25. januara moraće da nose medicinske zaštitne maske u javnom prevozu i u prodavnicama umesto platnenih.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober je rekao da će za ljude sa malim primanjima takve maske biti obezbeđene i da će biti besplatne.

Treće zaključavanje u Austriji počelo je 26. decembra, a trebalo je da se završi 24. januara.

Kurc je rekao da Austrija želi da izbegne situaciju poput one u Velikoj Britaniji i Irskoj, gde se dogodilo naglo izbijanje zaraze zbog mutiranja virusa.

U Austriji je sada registrovano oko 150 slučajeva zaraze novim sojem virusa iz Velike Britanije.

Dodao je da će zemlja od osmog februara početi sa otvaranjem škola, prodavnica, muzeja i zanatskih radnji, ali da će restorani i hoteli morati da sačekaju duže.

Trenutno moramo da pretpostavimo da, bar u februaru, neće biti moguće otvoriti turizam i ugostiteljstvo, rekao je on na konferenciji za medije u Beču.

Austrija je od početka epidemije koronavirusa zabeležila skoro 390.000 slučajeva zaraze i 6.964 smrtna slučaja.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.