Ambasador Izraela NJ.E. g Yahel Vilan posetio Čačak

Ambasador Izraela sa svojim saradnicima posetio Čačak

Čačak – Naš grad su danas posetili NJ.E.g Yahel Vilan, ambasador države Izrael i ekonomska savetnica pri ambasadi Danijela Pejić. Na početku svoje posete, Njegova Ekselencija se sastala sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i njegovim saradnicima. Na ovom sastanku je bilo reči o dugogodišnjoj izuzetnoj saradnji našeg Grada sa Ambasadom Izraela, kao i o mogućnostima njenog inteziviranja. Posebno je bilo govora o unapređenju i razmeni iskustava u oblastima IT sektora, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije, kao i ostalim vidovima saradnje.

Nj. E. g Yahel Vilan, ambasador Izraela

„Divno je što sam ponovo u vašem gradu, ovde sam i kako bih posetio Fakultet tehničkih nauka, tu je i izraelska kompanija sa svojim predstavnicima, kako bismo dogovorili dalju saradnju sa Čačkom. Moj zadatak je i da prijateljstvo sa Izraelom pretvorim u poslovni kontakt, na obostrano zadovoljstvo, a sve u cilju stvaranja profita i ostvarivanja drugih poslovnih mogućnosti. Mi bismo voleli da prenesemo naša iskustva iz poljoprivrede, izgradnje solarnih panela i IT sektora“, rekao je prilikom današnje posete ambasador Izraela NJ.E. g Yahel Vilan.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka

„Naš NTP park i Fakultet tehničkih nauka daju veliki doprinos u razvoju IT sektora i vidljivi su sve veći efekti u ovoj oblasti. Drugu temu našeg razgovora, istakao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavljaju poljoprivredni proizvođači, a pre svega voće koje možemo da izvozimo u Izrael i za sada su opterećujuće velike takse, odnosno carine koje još uvek nisu na bazi taksi EU i Vlada Republike Srbije intezivno radi na smanjenju tih taksi i da budu prihvatljive, da bi naši proizvodi bili konkuretni. Treću temu našeg satnka čini KAVIM grupa koja radi već 15 godina u našem gradu i razvija se na dobar način i zakazali smo do kraja ove godine i sastanak sa privrednicima u ovom granama“, rekao je nakon održanog satanka, prvi čovek grada Milun Todorović.

On je naveo da Izrael kao jedan od najvećih proizvođača solarnih panela sa našim komapanijama koje se time bave, zajedno mogu te proizvode da instaliraju u Srbiji i Čačku.

Sastanak u Naučno-tehnološkim parku

U nastavku svoje posete, ambasador Izraela obišao je Naučno-tehnološki park. Direktor Mirko Pešić predstavio je sve rezultate koje je NTP postigao, naročito u protekle dve i po godine, kada je ubrzano i krenuo razvoj ove ustanove.

Mirko Pešić, direktor NTP Čačak

„Predstavili smo razvoj naših proizvoda i kakvi su planovi za dalji napredak. Naši predstavnici startapa prikazali su svoje ideje. Ovo je jedan od značajnih koraka za naš NTP, iako smo i ranije imali podršku izraelske ambasade kroz razmenu znanja i učešće stručnjaka koji su uspešni u inovacionom sistemu Izraela. Mi nastavljamo saradnju, koja će biti u još većem obimu i nadam se da će izraelska ambasada prpepoznati naše inovacije i tehnološke kompanije i preporučiti ih fondovima koji razvijaju inovacije“, obrazložio je svoje utiske, Mirko Pešić, direktor NTP-a.

„Znanje predstavlja budućnost ekonomskog razvoja, a u Izraelu je to već sadašnjost. Naša budućnost je u idejama ovih mladih ljudi, koje u prvi mah liče na naučnu fantastiku, a kasnije te ideje biće pretočene u našu svakodnevnicu. Izrael je u svetu poznat kao startap prestonica, izuzetno nam je drago što smo danas ovde i što sarađujemo sa Naučno-tehnološkim parkom. Radujem se nastavku naše saradnje u budućnosti“, zaključio je ambasador Izraela, NJ.E. Yahel Vilan.

Jednodevnu posetu Čačku, ambasdor Izraela završio je na Fakultetu tehničkih nauka, gde je prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dana fakulteta tehničkih nauka.

Svečana akademija na FTN Čačak

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Saša Tanasković, Zorica Jakovljević

IZVORDirekt.rs
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.