AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA U ČAČKU ODRŽALA TRIBINU ZA TRAKTORISTE

Čačak – Analizom podataka o stanju bezbednosti saobraćaja, uočeno je da su na području lokalne samouprave Čačka, vozači traktora prepoznati kao ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju. Agencija za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje za traktoriste sprovodi preventivne aktivnosti, a jedna od njih je i realizacija tribina za traktoriste, na kojoj se putem edukativnog predavanja vozačima traktora daju smernice za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.
Takva tribina održana je danas i u Čačku, u sali Gradske skupštine.

Naslovna, Agencija za bezbednost saobraćaja održala tribinu za traktoriste

Prema podacima kojima raspolaže Agencija za bezbednost saobraćaja, u poslednje tri godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je ukupno 160 traktorista,od kojih je 80 bilo na putu i isto toliko van puta.

Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja

„Ovi podaci ukazuju nam na problem koji smo predočili nadležnim organima i na osnovu toga Vlada Republike Srbije je donela odluku da se doniraju određena sredstva za ramove i sprovodimo tu aktivnost gde poljoprivrednici koji imaju traktore, a nemaju ramove, mogu besplatno da dobiju iste koji će omogućiti da im spašavaju živote ukoliko dođe do saobraćajne nezgode. Danas, sa velikim zadovoljstvom u Čačku smo sproveli tribinu za traktoriste sa vašeg područja, a imali smo i sastanak sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Čačka, gde smo razgovarali generalno o bezbednosti u saobraćaju, oobavezama koje oni imaju. Na samoj tribini učestvovali su traktoristi, dobili osnovne informacije o značaju i poštovanju svih propisa, informacije o značaju rama i kao da apliciraju za ova sredstva. Generalno, tribine sprovodimo početkom jeseni i proleća kada su traktoristi češće prisutni na putevima RS, jer su intezivniji poljoprivredni radovi“, rekao je Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Besplatno podeljena rotaciona vezla i svetloodbojni prsluci

Ove tribine nisu klasično predavanje, već razmena iskustva i pokušaj uticaja na stavove i poštovanje propisa i shvatanja opasnosti ukoliko se ti propisi ne poštuju.

U cilju poboljšanja stanja bezbednosti saobraćaja na području Grada Čačka, Savet za bezbednost saobraćaja opredelio je sredstva i napravio plan pomoći vozačima traktora, jer traktori su izuzetno specifične mašine, gde je bezbednost svih učesnika ugrožena.

Rodoljub Skerlić, član Saveta za bezbednost saobraćaja

„Mi smo planirali da tokom zimskog perioda organizujemo tribine sa odgovarajućim video prezentacijama, kako bismo upoznali vozače traktora o svim opasnostiam koje dovode do stradanja. Pored toga, vršićemo tehničke preglede ispravnosti vozila. Danas su u okviru tribine podeljena besplatno rotaciona svetla , kao i znakovi za obeležavanje traktora kao sporih vozila i svetloodbojni prsluci. Glavna stvar, Agencija za bezbednost saobraćaja tokom meseca novembra raspisala je konkurs za dodelu zaštitnih ramova za traktore i svi vlasnici traktora do 30.novembra mogu konkurisati za subvencije. Agencija je za Grad Čačak opredelila 3.600 zaštitnih ramova za traktore“, naglasio je Rodoljub Skerlić, član Saveta za bezbednost saobraćaja.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Željko Jagajić

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.