300.000 DINARA ZA PRVO DETE: Velika pomoć države porodiljama

Izvor: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove demografske mere. Od januara će porodilje za prvo dete umesto dosadašnjih 100.000 dinara dobijati 300.000, a biće povećana davanja i za drugo dete. Uvode se i olakšice za studente-roditelje.

Od 1. januara za svako prvorođeno dete, država će davati 300.000 umesto sadašnjih 100.000 dinara.

Ako se uračunaju i davanja gradova i opština svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvo dete, rekao je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

I pomoć za drugo dete biće značajno uvećana, jer je, kako je Vučić istakao, to dete neka vrsta prelomnice za ženu.

To ćemo vas obavestiti u narednih 14 dana, ta mera biće drastično uvećana, najavio je predsednik i dodao da će se pomoć za treće dete tek povećavati.

Roditeljski dodatak, odnosno naknada i dodatak za drugo dete trenutno iznosi nešto više od 243.000 dinara. Taj iznos se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate od po 10.000 dinara.

I naknade za treće i četvrto dete se isplaćuju mesečno, i to na period od 10 godina: naknada za treće dete iznosi nešto više od 1.460.000 dinara (120 jednakih mesečnih rata od po 12.000) dinara, a za četvrto dete nešto više od 2.190.000 dinara (120 rata po 18.000 dinara).

Olakšice za studente

Vučić je najavio olakšice za studente. „Za studente donosimo meru da ako devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student“, najavio je predsednik.

Odrediće se da za fakultete, osim Medicinskog, ako diplomiraju do 26. godine, bude kao da su završili u roku, a za Medicinski do 28. godine. U narednih nekoliko nedelja završićemo to u Narodnoj skupštini, najavio je Vučić.

Najavio je i da će država davati bespovratnu pomoć između 10.000 i 20.000 evra mladim bračnim parovima za kupovinu stana, i napomenuo je da će svojina ići na majku.

Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju, ukazao je predsednik.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.