Vraćaju se sistematski pregledi u škole, besplatni preventivni pregledi i besplatni tumor markeri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od 1. septembra ove godine za sve građane Srbije starije od 40 godina, ali i one koji imaju potrebu, biti organizovani besplatni zdravstveni pregledi, kao i da će se ponovo uvesti obavezni sistematski pregledi u školama.

„Pregledi će biti organizovani vikendom, za one koji rade da im bude lakše. Radiće se besplatni tumor markeri za muškarce, za kancer prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene za kancer dojke, pluća i takođe kolorektalni. Želimo da prevencijom spasimo hiljade života. Svi pregledi će biti završeni do kraja decembra“, rekao je predsednik u svom obraćanju naciji.

Takođe, dodao je, biće organizovane sve kardiološke kontrole, takođe potpuno besplatno od vađenja krvi, EKG i kontrole pritiska.

„Vratićemo sistematske preglede u škole i ne moram da kažem kolika je briga svakog roditelja za dete koje drži telefon, a nema fizičku aktivnost. Hoćemo da nam deca budu zdrava i ukažemo roditeljima kako da se pomogne detetu“, rekao je predsednik. Kada je reč o investicijama u zdravstvu, Vučić je istakao da sutra počinju radovi na porodilištima u svim opštinama Borskog okruga i u Knjaževcu.

„Radovi za novu bolnicu GAK Narodni front krenuće u aprilu sledeće godine, u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije. Nadamo se do maja i porodilište u Nišu, koje je u veoma lošem stanju. To je bilo jedno od važnih obećanja“, rekao je predsednik.

IZVORAlo.rs
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.