ODRŽAN PARTNERSKI FORUM ZA IZRADU PLANA RAZVOJA GRADA ČAČKA

Čačak – Gradu Čačku je u okviru programa Exchange 6, odobren predlog projekta kojim je aplicirano za dobijanje tehničke podrške u izradi Plana razvoja od strane ekspertskog tima SKOGO, koji je istovremeno i partner grada Čačka na ovom projektu. Partnerski forum jedan je od važnijih koraka u izradi ovako značajnog dugoročnog dokumenta razvojnog planiranja našeg grada. Čačak je jedna od 12 lokalnih samouprava koji je dobio paket podrške, uz učešće na javnom pozivu Exchange 6 kod stalne konferencije gradova i opština. Ovaj program finansira Evropska Unija, a ovogodišnji paket sprovodi isključivo stalna konferencija gradova i opština i to kroz tehničku podršku u izradi planskih akata lokalnih samouprava.

Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za LER

„Grad Čačak je konkurisao na ovaj poziv, imajuću u vidu činjenicu da su planovi razvoja gradova zakonska obaveza po osnovu Zakona o planskom sistemu i prateće uredbe, a grad Čačak još uvek ima na snazi strategiju održivog razvoja koja je usvojena 2012. godine i ostaće na snazi dok se na Skupštini Grada ne bude usvojio ovaj novi plan razvoja na kome se trenutno radi. Na prošloj Sednici Skupštine grada Čačka je usvojena odluka o pristupanju izradi Plana razvoja grada Čačka, urađena je analiza trenutnog stanja. Nakon Partnerskog foruma nastavljamo dalje sa aktivnostima, rok za usvajanje Plana razvoja je septembar naredne godine, a vodiće ga Koordinacioni tim grada Čačka u saradnji sa četiri radne grupe i uz tehničku podršku stalne konferencije gradova i opština. Sam Plan razvoja ima ulogu strategije i donosi se na period od najmanje sedam godina do deset godina“, rekao je Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za LER.

Partneri na ovom projektu su Ministarstvo finansija i Republički Sekretarijat za javne politike , kao i MInistarstvo za evropske integracije . Projekat se odnosi na podršku lokalnim samoupravama u unapređenju planiranja i finansija u Republici Srbiji. Sastoji se iz tri komponente.

Aleksandar Marinković, šef odeljenja za strateško planiranje javne politike

„U okviru prve komponente daje se podrška lokalnim samoupravama u izradi Plana razvoja. Ono što je jako bitno jeste da je izrada Plana razvoja lokalnih samouprava, nešto što je i i obaveza za sve lokalne samouprave, ali više od toga jeste i stvar koja je negde uključena u nacionalni planski sistem koji je uspostavljen donošenjem Zakona o planskom sistemu 2018.godine. Mi ćemo, nadam se, u narednom periodu do kraja sredine 2023. izraditi Plan razvoja i ovaj današnji skup pokazuje kako se uključuje cela zajednica, jer su ovde pozvani i predstavnici privatnog, nevladinog sektora kao i predstavnici institucija javnog sektora. Ovo je prvi uvodni sastanak, uradili smo analizu postojećeg stanja i krećemo dalje sa drugim elementima, kao što su vizija, ciljevi, mere i sve ono što je karaktreristično za izradu ovog planskog dokumenta“, naveo je Aleksandar Marinković, šef odeljenja za strateško planiranje javne politike.

Ovo je šesta faza programa Exchange, koji se sprovodi od 2005. godine i grad Čačak je bio uključen u gotovo svim fazama.

Novinar: Svetlana Vučkovikć, fotografije: Željko Jagajić

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.