Zdrava životna sredina, zdravi i ljudi

Čačak – U Čačku je danas održana prezentacija Procesa životne sredine i zdravlja koji sprovodi kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom zdravlja. Cilj je da se lokalni organi vlasti upoznaju sa njihovim obavezama i odgovornostima i da se na najbolji mogući način uključe u sve nacionalne aktivnosti u ovoj oblasti.

Prema poslednjoj statistici Svetske zdravstvene organizacije više od milion smrtnih slučajeva registrovano na godišnjem nivou uzrokovano je negativnim efektima iz životne asredine koji su moglil da budu izbegnuti . Kako bi se prevenirala negativna statistika na nacionalnom nivou se kreće sa aktivnostima koje će biti realizovane u lokalnim samoupravama.

Kvalitet vazduha na području Moravičkog okruga je zadovoljavajući , kaže dr Milka Levajac iz ZZJZ u Čačku. Ipak , kada je reč o Čačku ona na glašava da ima elemenata za smanjenje koncentarcije negativnih čestica.

Grad Čačak osim kvaliteta vode , vazduha , polena , jačine buke prati i kvalitet rečnih vodotokova na svom području.

Organizatori prezentacije nadaju se da u će u januaru početi kreiranje Nacionalnog akcionog plana zivotne sredine i zdravlja koji će efikasnije uključiti sve lokalne samouprave u Srbiji u ovaj proces.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.