ZAVRŠETAK MALE MATURE: Đaci danas polažu kombinovani test

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mali maturanti danas rešavaju zadatke kombinovanog testa – istorija, geografija, fizika, hemija, biologija, nakon što su prethodna dva dana polagali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Osmi razred završava oko 68.000 đaka, a završni ispit je obavezan za sve. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.

Ðaci iz škole mogu maksimalno poneti 60 bodova, dok na tri testa mogu da ostvare maksimalno još 40 bodova, po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Testovi se ove godine pregledaju digitalno. Škole urađene testove vraćaju školskim upravama, a one Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde se radi skeniranje.

Softverski se pregledaju zadaci zatvorenog tipa, dok zadatke otvorenog tipa pregledaju nastavnici – pregledači.

Oni neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole ili grada. Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika.

Sve škole preduzele su mere prevencije zbog epidemije koronavirusa. Umesto u fiskulturnim salama đaci ove godine testove rešavaju u učionicama, a u svakoj učionici raspoređeno je po devet učenika, kako bi se poštovala mera distance.

Nastavnici su u obavezi da nose maske, a postavljene su i dezobarijere.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.