Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada policije tokom protesta

Foto: N1

Zaštitnik građana Srbije je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada MUP-a tokom protesta ispred Skupštine Srbije i proveru navoda da je policija upotrebila prekomernu silu.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za postupanje policijskih službenika tokom protesta u noći između 7. i 8. jula 2020. godine ispred i u okolini Narodne skupštine i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile, saopšteno je iz ove institucije.

Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predstavnici Stručne službe Zaštitnika građana danas idu u nenajavljenu posetu Policijskoj upravi za Grad Beograd, kako bi razgovarali sa svim privedenim licima, razgovaraju sa nadležnima i upoznaju se sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći protesta, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiće ubuduće , na licu mesta, postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je podsetio da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Republika Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Zaštitnik građana poziva pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika nasilja, navodi se u saopštenju.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.