ZARAŽENE JOŠ 1.384 OSOBE: Preminulo šest osoba

U Srbiji je u poslednja 24 časa od posledica zaraze koronavirusom umrlo 6 osoba, dok je virus registrovan kod još 1.384 građana.

Na respiratorima se nalazi 44 pacijenata. U poslednja 24 časa testirano je 9.457 osoba.

Juče je zaraza potvrđena kod 1328 osoba, a pet ljudi je preminulo. Na respiratorima je bilo 39 pacijenata. Tokom jučerašnjeg dana testirano je 9.690 osoba.

Kliničko-bolnički centar “Zvezdara” u Beogradu od nedelje, najkasnije od ponedeljka, ponovo ulazi u kovid sistem, najavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Vekić je rekao da je neophodno da se razmesti 450 pacijenata, te da očekuje da će kompletna “Zvezdara” u kovid sistemu biti od nedelje.

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida ocenilo je da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije korona virusa, jer zakon “propisuje šta je to vanredna situacija i šta je to epidemija”, kao i koji su državni organi za to nadležni.

Borbu protiv epidemije korona virusa trebalo da vode legalni organi, poput Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Zavod za javno zdravlje i ministar zdravlja, a to u Srbiji čini zakonski nepostojeći organ koji se naziva Krizni štab, ponavljaju Ujedinji protiv kovida.

Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba, poručio je da “ne možemo očekivati da potpunim zaključavanjem života trajno rešimo širenje virusa.

Ne postoji nikakav pritisak, medicinski deo Kriznog štaba se vodi stručnošću i znanjem, a svako treba da učini sve da se one sprovode, naveo je on gostujući na N1.

Naravno da zakon mora da bude isti za sve, verujem da iza toga stoji ceo Krizni štab, naravno da ne mislimo da zakon treba da se selektivno sprovodi, rekao je Janković za N1, upitan o poštovanju mera koje su na snazi.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.