VUČIĆEVA PARTIJA UBEDLJIVA NA IZBORIMA: Izlaznost nikad manja, ispod 50 odsto

Izborna lista koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je u nedelju na parlamentarnim izborima 62.6 odsto, pokazuju podaci Cesida i Ipsosa na osnovu 91.1 odsto obrađenog uzorka. Organizacija CRTA je saopštila da je izlaznost bila između 48 i 49 odsto.

Na drugom mestu je koalcija SPS-JS sa 10.9 odsto, a na trećem lista Aleksandra Šapića sa 4.2 odsto. Za cenzus od tri odsto se bori još Pokret za obnovu kraljevine Srbije koji je, prema poslednjim procenama, osvojio 2.7 odsto glasova.

Od manjinskih partija u parlament će ući SVM sa 2.3 odsto glasova, Muamer Zukorlić sa 1 odsto i možda Albanska demokratska alternativa koja je brojala pred kraj brojanja glasova 0.9 odsto.

Pokret slobodnih građana osvojio je 1.8 odsto, Suverenisti Saše Radulovića 2.6 odsto, Metla (DSS) 2.4 odsto, Zavetnici 1.6 odsto, Levijatan 0.8 odsto, a lista Čedomira Jovanovića 0.3 odsto glasova.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ta stranka na današnjim parlamentarnim izborima dobila „ogromno poverenje građana“, „najveće ikada u Srbiji“.

On je naveo da je od nešto manje od tri miliona i 300 hiljada birača koji su danas glasali, SNS dobila više od dva miliona glasova što je „apsolutna pobeda“.

Vučić je istakao da je SNS pobedila svuda, naročito u inostranstvu – „od Čikaga, Berna, Beča, Moskve, pa do Sočija“ dodavši da je u Republici Srpskoj, u BIH, gde je izašlo 87 odsto upisanih birača, SNS dobila 90 odsto glasova.

Presek u 22h, Izvor: N1

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će lista SPS-JS u novom skupštinskom sazivu imati veći broj mandata nego na izborima 2016. godine i dodao da je zadovoljan uspehom od oko 11 osvojenih procenata.

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je večeras da je ta stranka otvorena za razgovore o eventualnim koalicijama posle današnjih poslaničkih izbora u Srbiji, ali da od svoje politike neće odustajati.

IZVORDanas
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.