Vučić u četvrtak sa Makronom

Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, objavili su mediji. Oni će se sastati dan pre Samita Srbija – Kosovo u četvrtak, čiji će domaćini biti Makron i kancelarka Angela Merkel.

Kako prenose mediji, tema sastanka Makrona i Vučića biće dijalog Beograda i Prištine, ali i evrointegracije Srbije, suzbijanje koronavirusa, kao i bilateralni odnosi dve temlje.

Za petak je zakazan video samit Srbija-Kosovo, objavila je danas agencija AFP.

Najava da je Samit u planu objavljena je krajem marta meseca, uz naznaku da će do njega doći kada se steknu uslovi za nastavak dijaloga i prevlada kriza COVID-19. Tada su u zajedničkom saopštenju Makron i Merkel najavili da je plan da se Samit održi u Parizu uz učešće lidera obe stranke i visokog predstavnika Borela.

Evropska komisija potom je saopštila da se u nedelju nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Srpsku stranu predstavljaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će kosovsku premijer Avdulah Hoti.

Sastanak organizuje visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel, a vodiće ga specijalni predstavnik za dijalog i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak.

Na tom sastanku biće nastavljeni pregovori i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i rešavanju svih nerešenim pitanjima, izjavio je Peter Stano, portpatrol službe za spoljne poslove Evropske komisije.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.