Vučić: Ruske vakcine stigle u Srbiju, ispitivanje na Torlaku

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/RTS

Apsolutno sam siguran da ćemo pobediti koronu, iako su užasni dani za nama, a nekoliko užasnih dana i nedelja pred nama, izjavio je večeras za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji optimizam nalazi u vakcinama, uveren da Srbija neće biti u drugoj polovini zemalja koje će ih dobiti.

On je rekao da je ruska vakcina protiv koronavirusa stigla u Srbiju i da će stručnjaci njihovu ispravnost narednih dana u beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se nada da će Fajzerove vakcine stići do kraja godine, kao i 350.000 vakcina do marta 2021. godine.

Po njegovim rečima, vakcine će biti besplatne za sve građane i ponovio da vakcinisanje neće biti obavezno.

Govoreći o ispravnosti vakcina, predsednik je rekao da su proizvođači iz „važnih svetskih zemalja“ i da „niko nije lud da truje narod“.

Vučić je istakao da je ponosan na sve koji su učestvovali u izgradnji kovid bolnice u Batajnici, koja će biti otvorena u petak ujutru i početi da prima pacijente, ukazujući da bi se trebalo zapitati šta je u nečijoj glavi „kad pomisli da se neko ugrađivao u cenu bolnice“.

Prema njegovim rečima, to će biti najveća bolnica u kovid sistemu, sa 930 ležajeva, od toga 250 u najmodernijoj intenzivnoj nezi.

Nastavak tehničkog dijaloga 10. decembra

Vučić je najavio i da će 10. decembra biti nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU i da će tema biti pitanje imovine i finansijskih potraživanja.

Rekao je da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „odlično definisao“ pregovore Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa kada je rekao da je to „dug i krivudav put“.

On je kazao da pozicija Beograda prema rešavanju kosovskog pitanja ostaje nepromenjena, ali da će „u taktičkom smislu da vidi kako da određene stvari pomera da bi obezbedio povoljniju poziciju“ za Srbiju.

Nemoguće je da mi prihvatimo neka važna rešenja dok oni ne primene sporazum o Zajednici srpskih opština, naveo je Vučić.

Trudićemo se da gradimo bolje odnose sa Crnom Gorom

Vučić je rekao i da će se Beograd truditi da gradi bolje odnose sa novom Vladom Crne Gore, ali da će biti veoma pažljiv i obazriv.

Bićemo veoma pažljivi i obazrivi jer vidim u kom to smeru ide, vidim kako se spolja nameće ta antisrpska kampanja i kako pojedini politički faktori u Crnoj Gori moraju da dokažu svoje crnogorstvo. A ono se uvek dokazuje negativnim odnosom prema Srbiji, rekao je on.

Vučić je kazao da je vlast Srbije „dovoljno odgovorna i sposobna da bude iznad toga“ i da „ne učestvuje ni u kakvoj anticrnogorskoj kampanji“.

Ja zameram medijima u Srbiji koji su učestvovali u anticrnogorskoj kampanji, nema potrebe za tim, naveo je Vučić.

On je rekao da odluka odlazeće Vlade Crne Gore da protera ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića „nije bio prijatan čin“ i da „nije primetio da su razlozi za taj čin bili uverljivi na bilo koji način“.

Mi smo postupili na odgovoran način, prva odluka našeg Ministarstva spoljnih poslova (da protera crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića) bila je logična i rutinska, u skladu s Bečkom konvencijom, ali smo onda doneli mudru, pametnu političku odluku jer naša politika treba da bude usmerena i prema Srbima i prema svim drugim narodima u Crnoj Gori, kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija i Crna Gora „moraju da budu najbliže“, ali da Beograd „nikoga neće da tera ni u šta“.

Dodao je da je „užasnut kampanjom protiv Srba u Crnoj Gori“.

Užasnut sam time da su Srbi postali okupatori i da se iznose lažni citati kralja Nikole, a da je Sekula Drljević junak slobodne Crne Gore, rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da je zadatak Srbije da brine o svom narodu u drugim državama, u skladu s evropskim standardima, i da „ne traži ništa više od onog što imaju neki narodi u drugim zemljama“.

Vučić je kazao i da bi pristupanje Crne Gore inicijativi „Mini-Šengen“ bilo dobro za tu zemlju, ali i za Srbiju.

IZVORRTS / FoNet / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.