VUČIĆ: Naredna dva meseca 60 odsto minimalca za radnike malih i srednjih preduzeća

Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je normalnim da su ljudi zabrinuti zbog epidemije i da je to prirodna reakcija, tvrdeći kako činjenice pokazuju da je manji procenat zaraženih u odnosu na prethodne dane.

Mi smo danas postali četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih, pretekli smo Nemačku, a ispred nas su Švajcarska, Austrija , mali Luksemburg, rekao je Vučić gostujući u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije.

On je rekao da se Srbija odlučila za drugačiji pristup od mnogih drugih zemlaja.

Mi testiramo više od ostalih jer želimo da identifikujemo bolest i da se borimo za živote ljudi, a ne za političke brojeve, rekao je Vučić.

On je naglasio da je u toku realizacija projekata novih kovid bolnica kako bi Srbija bila spremna za jesen i za zimu.

Potrudićemo se i da budemo među prvim zemljama u svetu koje će dobiti vakcinu jer to stvara veliku prednost u ekonomiji, kad i 15 dana znači mnogo, rekao je Vučić.

„Dva meseca 60 odsto minimalca“

Država će za naredna dva meseca dati po 60 odsto od minimalaca za sve radnike u malim i srednjim preduzećima i kod preduzetnika, a za najmanje još jedan mesec odložićemo plaćanje poreza i doprinosa, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u Drugom dnevniku RTS najavio i projekat „Moja prva plata“ u kojem će država devet meseci sa po 20.000 dinara poslodavcu finansirati platu jednog novozaposlenog srednjoškolca, a sa 24.000 dinara platu svakog novozaposlenog sa diplomom više škole ili fakulteta.

Dali smo do sada 1,36 milijardi za 12.000 preduzeća u Srbiji pod najpovoljnijim uslovima, rekao je Vučić i, nabrajajući dosadašnja ulaganja iz paketa ekonomskih mera, ocenio da Srbiji u ekonomiji u uslovima pandemije „ide manje loše“ nego drugim zemljama.

Moramo voditi računa o stopi javnog duga, ona je sad 57,2 odsto brutonacionalnog dohotka, a gledaćemo da ne pređe 60 -61 odsto BDP, rekao je Vučić, navodeći da je u mnogim evropskim zemljama je stopa javnog duga skočila iznad 120 ili 150, u Grčkoj čak više 200 odsto.

„Nagađanja u medijima ko će ući u Vladu ‘sve laž do laži’“

Vučić izjavio je danas da nisu tačni navodi i nagađanja u medijima o tome ko će činiti buduću Vladu Srbije, nakon izbora koji su održani 21. juna na kojima je SNS osvojila apsolutnu većinu u republičkom parlamentu.

Vučić je u Drugom dnevniku RTS-a rekao da su informacije koje su se poslednjih dana pojavile u medijima „bukvalno sve laž do laži“.

On je rekao da će prvo biti formirana pokrajinska Skupština, „do 3. avgusta“, a zatim i Skupština Srbije, do 4. avgusta.

Vučić je rekao da će nova Vlada Srbije biti izabrana krajem avgusta.

IZVORDanas
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.