VRTIĆ U KOM JE PREMINULO DETE (1) IMAO PROPUSTE: Preporučeno privremeno zatvaranje

Ilustracija, Foto: Pixabay

Prosvetna inspekcija je, posle vanrednog nadzora i kontrole rada privatnog vrtića „Ivin vozić“, u kome je juče preminula jednogodišnja devojčica, utvrdila niz nepravilnosti, a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu preporučiće resornom ministartsvu da vrtić privremeno bude zatvoren.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izjavio je da će Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se zemunski vrtić „Ivin vozić“ privremeno zatvori, jer je inspekcija nakon nesrećnog slučaja u vanrednoj kontroli utvrdila da vrtić nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza.

Dete je, kako se navodi u saopštenju gradske uprave, primljeno u vrtić bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona, a krenulo je u vrtić pre napunjenih godinu dana, iako vrtić nema mlečnu kuhinju, što je obaveza ukoliko vrtić prima decu mlađu od tog uzrasta.

Utvrđeno je i da dve vaspitačice rade bez licence i mentora, što je zakonska obaveza u tom slučaju.

Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece i u državnim i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke, ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola, naglasio je Gak.

IZVORFoNet / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

  1. Moje najsikrenije saucesce porodici, ovo je tragedija nad tragedijama. Ali, moram da kazem da nam je drzava kriva sto se ovakve stvari desavaju, odnosno, sami smo sebi krivi sto smo birali sta smo birali. Radim u privatnom vrticu, i ono sto sam imala prilike u privatnim da vidim, kosi se sa normalnoscu. Cesto se pitam koliko se placaju inspekcije da ne prave zapisnike. Ketering (najgoreg nutritivnog sastava). Nema dodatne porcije za gladno dete. Vaspitaci sa neispravnim sanitarnim knjizicama rade. Vazan je novac, a ne bezbednost dece. Programi po kojima se radi, smejurija. Vecina privatnih nije ni cula za Godine uzleta niti ijedan diversifikovani program, nema obuka za vaspitace niti seminara. Radno vreme (polumrtvih vaspitaca) je u proseku 9-10h bez prava na pauzu niti obrok. Prevoz ne placaju. A takvi, jedva zivi mladi ljudi, koji su i vaspitaci, i spremacice, i kreatori programa, cuvaju vasu decu jer mislite da ako je privatno, bolje je. Naprotiv, vlasnici su nekomptentni, kojekakvi lezilebovici koji ne znaju ni sta je predskolsko vaspitanje i obrazovanje, ali znaju bolje od vaspitaca sta je dobro za VASU decu. Pa vi stavite prst na celo i zapitajte se kome ostavljate svoju decu i placate za to, i kakve razvojne programe nude kojekakve Gospodje sa srednjom ulicnom, i njihovi kvazi muzevi sa istom tom skolom. Oni vam vaspitavaju i uce decu, a ne vaspitaci, koji za minimalac padaju na nos a nemaju nikakvo pravo glasa u privatnim vrticima. Toliko od diplomiranog master vaspitaca!

Comments are closed.