Vlada odobrila kretanje dece sa autizmom i tokom policijskog časa

Foto: Vlada Republike Srbije

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja tako što je dozvolila roditeljima koji imaju decu sa autizmom da se kreću i tokom dela policijskog časa.

Kako se navodi, kretanje u vreme zabrane je dozvoljeno roditeljima sa decom sa autizmom, u periodu od 17 do 20 časova radnim danima, kao i subotom i nedeljom od 15 do 20 časova.

U uredbi Vlade nije precizirano da li će roditeljima biti potrebne posebne dozovole za kretanje, a takođe nije jasno da li će isto važiti i za decu sa drugim smetnjama u razvoju.

Podsetimo, juče je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima dece sa autizmom i odraslima sa autizmom u vreme policijskog časa omogući kretnja u ograničenom vremenu.

Ova odluka se, kako je danas na konferenciji za medije precizirala zamenica direktora Insistuta Batut Darija Kisić Tepavčević se odnosi na svu decu koji imaju probleme u razvoju.

Odluci je prethodila najava Darije Kisić Tepavčević da će stručnjaci predložiti poseban termin za izlazak i za tu kategoriju građana.

„Stručno je opravdano da se za takve kategorije naših građana odrede nezavisni termini i kao takvo biće predloženo Kriznom štabu“, rekla je ona.

IZVORInsajder
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.