Vernici islamske veroispovesti danas obeležavaju Kurban-bajram

Izvor: Anadolija, Ilustracija

Pripadnici islamske veroispovesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama sveta, danas obeležavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban-bajram, koji dolazi dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj praznik posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se deli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz celog sveta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadž.

Ove godine, islamske zajednice širom regiona u posebnim uslovima dočekali su bajram usled pogoršane epidemiološke situacije i sve većeg broj zaraženih koronavirusom.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.