Velika Britanija prva zemlja koja je odobrila Fajzerovu vakcinu

Foto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

Velika Britanija je prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech).

Britanski regulator je naveo da je vakcina, koje je efikasno oko 95 odsto u borbi protiv kovida, bezbedna za upotrebu, javlja BBC.

Vlada je danas prihvatila preporuku Nezavisne regulatorne agencije za lekove i zdravstvo da odobri upotrebu vakcine kovid-19 kompanija Fajzer/BioNTek, rekao je portparol vlade.

On je naveo da će „vakcina biti dostupna u celoj Velikoj Britaniji od sledeće nedelje

Velika Britanija je naručila 40 miliona doza ove vakcine, što je dovoljno za vakcinisanje 20 miliona ljudi jer svaka osoba dobija po dve.

Generalni direktor Fajzera Albert Burla je izjavio da je odluka britanskih vlasti „istorijska“.

Fajzer i Biontek su proizveli najbržu vakcinu u istoriji. U samo 10 meseci došli su od koncepta do realizacije, a prošli su iste razvojne faze kao u uobičajenom procesu proizvodnje koja može trajati i deset godina.

Evropska agencija za lekove saopštila je da će svoje mišljenje o vakcini američke kompanije Fajzer i nemačke biotehnološke kompanije Biontek izneti 29. decembra.

Džonson pozdravio odobravanje vakcine u Britaniji

Britanski premijer Boris Džonson je pozdravio kao „fantastičnu“ vest da je Velika Britanija odobrila vakcinu Fajzer-Biontek protiv koronavirusa koja će biti dostupna od sledeće nedelje.

Zaštita vakcine će nam omogućiti da se vratimo našim životima i pokrenemo ekonomiju, napisao je na Tviteru britanski premijer.

IZVORBeta / AFR / N1 / BBC
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.