Večeras i sutra vrhunac meteorskog pljuska

Ilustracija, Foto: Getty

Svake godine između 17. jula i 24. avgusta na nebu se događa pljusak zvezda padalica, odnosno meteorskog roja Perseida, a vrhunac ovog fenomena astronomi najavljuju za večeras i sutra uveče.

Zvezde padalice nemaju veze sa zvezdama koje padaju, već je reč o meteorima, metalnim ili kamenim nebeskim telima koja obilazeći Sunce ulaze u Zemljinu atmosferu i prolazeći kroz nju sagorevaju.

Zbog toga što ta pojava izgleda poput baklje koja pada prema Zemlji, naziva se zvezdama padalicama.

Perseidi

Najpoznatiji sigurno i možda jedan od najlepših meteorskih rojeva su Perseidi.

Prvi pisani trag o njima potiče iz daleke 36. godine naše ere, kada je u Kini zabeleženo nekoliko stotina meteora u periodu od samo nekoliko sati.

U periodu od osmog do jedanaestog veka postoje nedvosmisleni pisani tragovi o ovom meteorskim roju iz Kine i Japana.

Tokom 18. i 19. veka astronomi su prikupili dosta podataka o ovom roju, ucrtavali su njihove putanje i beležili sjaj i boju pojedinih meteora.

„Izvor“ roja Peresida odredio je Vilijam Dening, na osnovu 2.500 tragova meteora zabeleženih između 1869. i 1898. godine.

Dening je izračunao da se „izvor“ roja nalazi u sazvežđu Persej, po čemu je i roj dobio ime.

Mogu se videti svake vedre noći, ako se nebo posmatra negde sa uzvišenja i gde nema mnogo svetlosti koja potiče od grada.

Nekoliko hiljada tona različitih čestica i prašine uleti u našu atmosferu svake godine.

Ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, „prežive“ i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti.

Brzina kojom čestice uleću u atmosferu naše planete kreće se u intervalu od 30 do 70 kilometara u sekundi, a svetlosna pojava, meteor, nastaje na visini od 80 do 120 kilometara.

Tokom prethodnih godina vreme maksimuma aktivnosti Perseida „videlo“ se i 80-100 meteora na sat!

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.