VEĆ VIĐENO?! MOGUĆE NOVE MERE: Preteća situacija u Beogradu

Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Epidemiolog dr Predrag Kon oglasio se na Facebooku, povodom trenutne epidemiološke situacije u Srbiji: „Novozaraženi ne daju podatak da su bili na derbiju.“

Epidemiolog dr Predrag Kon aktivan je na Facebooku, a sada se sa godišnjeg odmora oglasio i objasnio kakva je trenutna epidemiološka situacija:

Epidemiološka situacija Kovid 19 u Beogradu je ponovo preteća. Zbog povratka studenata svojim kućama u julu može se pretnja proširiti po čitavoj Srbiji. Do pogoršanja situacije je došlo posle 5.juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta, napisao je Kon.

On dalje navodi da se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje sa derbijem Partizan – Zvezda koji se odigrao 10. juna. Kako Kon dalje u svojoj objavi kaže nije mu poznato da li su novooboleli bili na derbiju.

Iz Crne Gore opet stižu podaci da je preko deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju, dodaje.

Dr Predrag Kon dalje navodi da nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama, pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do utvrđenog prenosa virusa kada su se zaista otkrivali brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima sa obolelim.

Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni, rekao je Kon.

On dalje u objavi kaže da se živeti se mora i da nema više vanrednog stanja, kako kaže neće ga ni biti, jer Srbija to finansijski ne može da izdrži.

Dr Kon u objavi dalje piše da će „nekih zabrana najverovatnije uskoro biti, npr. zabrane poseta bolnicama„, kao i „nekih obaveznosti, npr nošenje maski u javnom prevozu ili u prodavnicama„, i dodaje da nam se sada „uz trenutno pogoršanje situacije dešava i prokužavanje, što vrlo sporo povećava kolektivni imunitet„.

Podseća da je „najvažnije da se propisane mere sporvode„, i da „pravi izazov dolazi najverovatnije na jesen„.

IZVORDirekt.rs / Mondo
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.