Vanredne kontrole protiv lažnih bolesnika, strože inspekcije lekara i komisija koje češće šalju na bolovanje

Vanredne lekarske kontrole sumnjivih bolesnika i provere rada lekara i komisija koje odobravaju češća bolovanja su udarne mere kojima će u Srbiji pokušati da se reši problem zloupotrebe bolovanja, saznaje „Blic“.

„Blicu“ je u Vladi Srbije rečeno da će Ministarstvo rada i Ministarstvo zdravlja edukovati poslodavce kako da pravilno primenjuju zakon u ovoj oblasti. Istovremeno, ova ministarstva će, svako u svom domenu, preduzeti mere koje će, kako ističu u Vladi, štititi interes radnika koji rade vredno i profesionalno, čuvati radna mesta i voditi računa o poslodavcima.

VANREDNE LEKARSKE KONTROLE: Ako poslodavac posumnja u opravdanost bolovanja, on može zaposlenog da pošalje na vanrednu lekarsku kontrolu o trošku poslodavca. Ukoliko se tada ustanovi da je bolovanje zloupotrebljeno, zaposleni može dobiti otkaz ugovora o radu.

PROVERA RADA LEKARA I KOMISIJA: Ministarstvo zdravlja će intenzivnije kontrolisati lekare koji daju češća bolovanja, kao i komisije koje ta bolovanja odobravaju. Ukoliko se ispostavi da je došlo do zloupotrebe, Inspektorat rada zatim proverava da li postoji kontinuirana zloupotreba. Ukoliko je to slučaj, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom.

Brnabić: Godinama imamo problem sa zloupotrebom bolovanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada u dogovoru sa sindikatima i Socijalno-ekonomskim savetom rešiti problem zloupotrebe bolovanja, naročito tokom sezona poljoprivrednih radova. Navela je da je reč o problemu koji u Srbiji godinama postoji i da podaci pokazuju da u nekim fabrikama tokom sezonskih radova ostane samo 30 odsto radnika.

Ministri zdravlja i rada, Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević, saglasili su se sa stavom premijerke ističući da u okviru svojih resora aktivno rade na rešvanju problema zloupotrebe bolovanja. Lončar je izjavio da ne vidi problem u tome što se bolovanja proveravaju i da nije bilo žalbi građana da je neko bio bolestan, a da mu nije otvoreno bolovanje, odnosno da to svoje pravo nije mogao da ostvari.

Ministar Đorđević je upozorio da se na zloupotrebu bolovanja ne žale samo strani investitori, već i domaće firme.

– Iskoristićemo sve zakonske mogućnosti da zloupotrebu bolovanja suzbijemo – rekao je Đorđević, ali i podsetio da nije interes poslodavaca da im bolesni ljudi rade.
Blic

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.