Vakcine će se deliti zemljama prema broju stanovnika

Ilustracija, Foto: Pixabay

Dogovor između britansko-švedskog farmaceutskog giganta Astrazeneca i Francuske, o vakcini za COVID-19 predviđa da se doze dele između zemalja proporcionalno broju stanovnika, izjavio je danas izvor u kancelariji francuskog predsednika, prenosi Rojters.

Astrazeneca je prethodnog vikenda potpisala ugovor koji predviđa 400 miliona doza vakcine. To je prvi ugovor koji je potpisala evropska Alijansa za inkluzivne vakcine, grupa koju su formirale Francuska, Nemačka, Italija i Holandija kako bi što pre obezbedile doze vakcine za sve države članice.

Iako su sporazum potpisale četiri države, vakcine su namenjene za sve članice EU, a ugovor omogućava i drugim zemljama da se pridruže pod istim uslovima, rekao je Rojtersu izvor iz Ministarstva zdravlja Italije.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.