UKINUTO VANREDNO STANJE: Šta sme, a šta se ne sme?

Foto: GZS

Posle 53 dana ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, ali se borba sa koronavirusom nastavlja. Do sada je zabeležen 9.791 slučaj kovida 19, dok je 203 ljudi preminulo od posledica infekcije. U našoj zemlji život se polako vraća u normalu, ali su neke vanredne mere ostale na snazi.

U 5 sati jutros završen je, poslednji policijski čas u ovoj epidemiji. Naime, poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje vanrednog stanja koje je uvedeno 15. marta. Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa.

To znači da nema više policijskog časa, ukida se angažman vojske u civilne svrhe.

Stariji od 65 mogu da se kreću bez ograničenja, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Gradski prevoz u Beogradu počinje da radi od sutra, za početak namenjen samo zaposlenima.

Od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima.

Fizička distanca od dva metra ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja.

Škola ostaje onlajn, nema bioskopa i pozorišta. Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti, poput zagrljaja i rukovanja. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.