UAE masovno besplatno vakciniše stanovništvo kineskom vakcinom

Ilustracija, Foto: Pixabay

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) besplatno vakcinišu sve odraslo stanovništvo u šest emirata kineskom vakcinom kompanije Sinofarm, koja je u toj zemlji odobrena ranije ovog meseca, objavio je singapurski list „Lijanhe Zaobao“, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Od 22. decembra, javne i privatne klinike i poljske bolnice u UAE-u trenutno mogu besplatno da dobiju vakcinu protiv koronavirusa.

Dok druge zemlje distribuiraju vakcine prema starosti i osetljivosti stanovništva, UAE proširuju pristup vakcinama svim odraslima, među kojima su milion državljana i preko osam miliona stranaca, koji imaju prebivalište, navodi se u izveštaju „Fajnenšal tajmsa“, prenosi CMG.

Vakcina, koju je razvio Pekinški institut za biološke proizvode i kineska Sinofarm grupa (Sinofarm Džungšeng), ušla je u fazu kliničkih ispitivanja u UAE-u septembra ove godine.

Početkom ovog meseca, vakcina je odobrena za stavljanje u promet u ovoj zemlji, što je prvi put u svetu.

Istovremeno, Ministarstvo zdravlja i prevencije UAE-a objavilo je rezultate testa putem državne novinske agencije UAE-a (VAM) da je vakcina 86 odsto efikasna protiv koronavirusa, da je stopa serokonverzije neutralizujućih antitela 99 odsto, dok je efektivna stopa za sprečavanje umerenih i teških infekcija 100 odsto.

Po izveštaju VAM-a, otkada je u septembru ove godine izdato odobrenje za hitnu upotrebu, vakcina je pružila snažnu i sigurnu zaštitu desetinama hiljada radnika na prvim linijama borbe protiv koronavirusa u UAE-u, prenela je CMG.

Više od desetak zvaničnika UAE-a, uključujući potpredsednika i premijera Muhameda bin Rašid al Maktouma, ministra spoljnih poslova, ministra zdravlja i ministra unutrašnjih poslova, su javno vakcinisani tom vakcinom.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.