U Srbiji registrovano 57 novoobolelih, od posledica infekcije koronavirusom preminule još tri osobe

Ilustracija, Foto: Freepik

U poslednja 24 sada u Srbiji je od ukupno 5.521 testiranih kod ukupno 57 osoba je potvrđeno prisustvo koronavirusa dok su od posledica obolevanja preminule još tri osobe.

Od početka epidemije koronavirusom u Srbiji je zaraženo 9.848 osoba od kojih je 206 preminulo, dok je izlečeno 2.160 pacijenata. Prema podacima koji su objavljeni na sajtu covid19.rs ukupno je 46 osoba na respiratoru.

Procenat smrtnosti u Srbiji je 2,09 odsto. Skupština Srbije juče je ukinula vanredno stanje uvedeno polovinom marta zbog širenja koronavirusa. Na snazi, ipak, ostaju pojedine mere.

Procenat pozitivnih među testiranima na koronavirus juče je prvi put bio manji od dva odsto i iznosio je 1,8 procenata, a testirano je 6.196 ljudi. U bolnicama u Srbiji i dalje se nalazi 1.750 osoba od kojih je 48 na respiratorima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na jučerašnjem zasedanju Skupštine rekla je da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje, naglašavajući da ono ne treba da traje „ni dan duže nego što je potrebno“.

Na sednici Narodne skupštine, kojoj nije prisustvovao deo opozicije, poslanici su sa 155 glasova za, jednim uzdržanim i bez glasova protiv, podržali predlog o ukidanju vanrednog stanja.

To znači da nema više policijskog časa, ali ostaje obaveza primene nekih vanrednih mera koje su donete zbog epidemije. Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca, takođe, ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja. Nastave u školama neće biti već ostaje nastava na daljinu, a nema ni bioskopa i pozorišta.

Epidemiolog Predrag Kon juče je izjavio da nije bilo nikakve dileme o tome da li vanredno stanje treba ukinuti jer cilj, kako je naveo, nije bio da se ono održava, već da se „vratimo u normalan život“.

„Jasno se vidi opadanje aktivnosti virusa, pitanje je bilo kad je pogodni trenutak, u toku devete, desete nedelje, odavno se to znalo da će tad da se ukida vanredno stanje. Mi znamo da će ovo da se nastavi i tada smo upozoravali da je moguće ukidati vanredno stanje, a zadržati proglašenu epidemiju gde vanredne mere mogu da se sprovode“, rekao je Kon.

Odluka o proglašenju vanrednog stanja doneta je 15. marta.

IZVORInsajder
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.