U Crnu Goru će moći državljani najmanje 26 država, ali ne i Srbije

Ako budu usvojeni glavni kriterijum Evropske unije (EU), od 1. jula bi u Crnu Gori mogli da uđu državljani najmanje 26 zemalja, ali ne i Srbije, BiH, Rusije, Bugarske, SAD.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) odlučilo je juče da Crna Gora dalju politiku otvaranja granica uskladi sa politikom i odlukama EU čim one budu konačne i saopštene.

Radio Slobodna Evropa objavio je da se u smernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica navodi da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU.

Stopa zaraze, prema tim smernicama, trebalo bi da bude maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Agencija MINA podatak o broju obolelih obradila je koristeći kao izvore Svetsku zdravstvenu organizaciju, Worldmeters, a uzeta je promena broja novoinficiranih od 14. do 28. juna koja je preračunata na stopu od 100 hiljada stanovnika za svaku od posmatranih država.

Analizirani su podaci iz država EU, regiona, SAD, Velike Britanije, Rusije, Turske, Švajcarske, Kanade.

Prema tom kriterijumu u Crnu Goru neće moći da uđu državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, tzv. Kosova, SAD, Rusije, Bugarske, Izraela, Portugala, Rumunije, Švedske, Lihtenštajna.

U Crnu Goru će, između ostalih, moći da uđu državljani Slovenije, Hrvatske, Austrije, Belgije, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, Norveške, Poljske, Slovačke, Španije, Švajcarske.

U analiziranom periodu Srbija, navodi se, ima 24,8 novoobolelih na 100 hiljada, a Crna Gora 24,7.

RSE piše da i ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da individualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

IZVORRTV
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.