Tužilaštvo traži zatvor zbog tvitova protiv Vučića i dva metka

Foto: Pixabay

Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu traži se 11 meseci zatvora za D.M. (48) koji je u pritvoru od 6. maja, kada ga je BIA locirala i uhapsila zbog pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Tviteru, saznaje Danas.

Suđenje je zakazano za 27. jul u Palati pravde u Beogradu, a pritvorenom D.M. se stavlja na teret da ugrožavanje života i tela predsednika Republike, navodi list.

Optuženi je 6. maja ove godine tokom popodneva, postavio više pretećih objava na svom korisničkom nalogu na društvenoj mreži Tviter: „Ne treba ga ubiti. Treba ga mučiti… Ubiti Vučića… Pobiti govna…„, itd, prenosi Danas.

Tereti se za ugrožavanje sigurnosti po članu 138 Krivičnog zakona.

Budući da su pretresom pronađeni, kada je priveden i dva puščana metka, kalibra 7,9 puta 57 mm, na teret mu se stavlja i delo nedozvoljeni promet, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih sredstava, član 348 KZ.

Tužilaštvo traži da se okrivljenom sem zatvorske kazne, izrekne i mera obaveznog lečenja od alkoholizma, budući da optužni predlog sadrži i nalaz veštaka, da je D.M. bio u fazi alkoholne zavisnosti.

Tužilaštvo se poziva i na izveštaj Vojnobezbednosne agencije i Ministarstva odbrane da su pretnje okrivljenog shvaćene ozbiljno i da su nadležne službe podigle mere zaštite predsednika Republike na najviši nivo.

Danas podseća da je 6. maja uveče Bezbednosno-informativna agencija objavila saopštenje da su pripadnici BIA u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Ministarstvom unutrašnjih poslova, uhapsili D.M. (48) iz Beograda, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

U saopštenju BIA je navedeno da je osumnjičeni na društvenoj mreži Tviter više puta direktno pozivao na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

IZVORDanas
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.