TRI OSOBE PREMINULE, 95 ZARAŽENO, Dr Kisić: Brojke idu u željenom pravcu

Foto: Vlada Republike Srbije

Prema najnovijim podacima, od posledica koronavirusa umrlo je još troje ljudi. U poslednja 24 časa zaraženo još 95 osoba. Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević ukazuje na to da je aktivnost virusa smanjena i da epidemiološka kriva ide željenim tokom.

U poslednja 24 sata testirano je 5.810 osoba, a pozitivnih na koronavirus je 95. Od posledica kovida 19 u Srbiji je umrlo 209 osoba. Procenat smrtnosti je 2,10 odsto. Na respiratoru se nalazi 45 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 1.577.

Koronavirusom su ukupno zaražene 9.943, a izlečene 2.453 osobe.

Kisić Tepavčević: Brojevi idu u željenom pravcu

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da je procenat pozitivnih 1,6 odsto i da većina zaraženih ima blag oblik kliničkog ispoljavanja. Takođe, dodaje da nije porastao broj osoba na respiratoru.

Vrlo je jasno da se radi o padu aktivnosti i brojke idu u željenom pravcu i onako kako očekujemo u ovo doba godine, istakla je ona.

Pokazalo se, kaže, da mere imaju efekta, zbog čega struka i dalje apeluje da se nastavi primena. Napominje da će se kovid bolnice zatvarati jedna po jedna zavisno od potreba.

Kada je reč o ponovnom uspostavljanju gradskog saobraćaja, Darija Kisić Tepavčević je ukazala da je to mesto na kom se favorizuje prenošenje kapljičnih infekcija. Ipak, kako kaže, uz mere zaštite i provetravanje, efikasno se može prevenirati prenošenje infekcija.

Istakla je da će se u narednom periodu doneti odluka o avio-saobraćaju i merama zaštite od širenja virusa. Izvesno je, kako navodi Darija Kisić Tepavčević, da će postojati odluka da osobe koje ulaze u Srbiju moraju imati negativan test na kovid 19, star najmanje 72 sata.

Kada je reč o našim državljanima koji ulaze u Srbiju, oni će, kaže epidemiolog, verovatno morati da idu u kućnu izolaciju 14 dana.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.