TEKTONSKE PROMENE U VLADI SRBIJE: Ko ostaje, a ko ide iz Vlade

Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ovih dana privodi kraju spisak onih koji će u naredne četiri godine biti u izvršnoj vlasti, a zasad je izvesno samo to da će najmanje dve trećine ministara biti promenjeno, prenosi Blic.

Konsultacije ili njihov prvi krug, o sastavu buduće vlade predsednika Vučića i predstavnika političkih stranaka koje su ušle u parlament su završene, a učesnici detalje zasad čuvaju u tajnosti. Očekuje se da na ovu temu bude najmanje još nekoliko razgovora, pre nego što se iskristališe vladajuća koalicija.

Ono što već dugo nije tajna jeste da će većina ministara biti zamenjena. U drugoj polovini avgusta sve će se znati, saznaje Blic od svojih izvora.

Kako sada stvari stoje, iz Nemanjine 11 se iseljavaju dosadašnji ministar sporta Vanja Udovičić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar privrede Goran Knežević, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar životne sredine Goran Trivan, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović. Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ranije je rekao da neće više voditi nijedan resor, dok se za ministra energetike i države uprave Aleksandra Antića i Branka Ružića spekuliše da bi mogli da preuzmu neke druge resore.

Zasad je najizvesnije da će u Vladi ostati ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Velike su šanse i da Ana Brnabić ostane na čelu vlade još jedan mandat, jer je po ocenama Vučića taj posao dobro radila. Po njegovom mišljenju, ona se posebno istakla tokom krize koja je nastupila sa epidemijom korone – kaže sagovornik Blica.

Spisak koji je kružio društvenim mrežama, a na kojem se kao kandidat za premijera pominje aktuelna guvernerka Jorgovanka Tabaković nema veze s istinom i nikada čak i nije postojao takav plan, kažu informacije do kojih smo došli.

Iako se samo nezvanično može čuti, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su se dogovorili da budu partneri i u narednoj vladi, a spekuliše se da će socijalisti imati neki resor manje.

IZVORBlic
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.