Svi građani koje je policija tukla imaju pravo da tuže državu

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Svi građani koje je tukla policija imaju pravo da tuže državu Srbiju, rekao je advokat Borivoje Borović i odmah dodao da sumnja da će sudovi koji rade pod pritiskom vlasti doneti i jednu presudu u korist građana.

Komentarišući sukobe na ulicama Beograda u utorak i sredu, Borović je rekao da takvog nasilja države nije bilo ni devedesetih godina „iako je tada bio ogroman broj demonstracija protiv režima“.

Advokat Vladimir Gajić rekao da svi građani koje je policija tukla, prvo moraju da od lekara dobiju potvrde o povredama, a zatim da podnesu tužbu protiv države Srbije „jer su povređeni od strane državnih službenika“.

S tom dokumentacijom se podnosi i krivična prijava protiv NN lica, ali ne treba očekivati da će tužilaštvo pokretati postupak da se otkriju policajci koji su upotrebili prekomernu silu, rekao je Gajić.

Borović je rekao da se visina naknade štete određuje tako što će veštaci oceniti da li se radi o lakim ili teškim telesnim povredama.

Građani mogu da pokrenu i krivični postupak protiv policajaca, kao NN lica. Ukoliko bi u tom postupku neko od policajaca bio osuđen, onda bi pravni osnov za naknadu štete bio neosporan i samo bi se utvrđivala visina štete. Ali, pošto sumnjam da će u tom pravcu bilo koji tužilac razmišljati, onda građanima ostaje samo parnični postupak, objasnio je Borović.

Na pitanje da li i policajci koji su povređeni imaju pravo na naknadu štete, Borović je kazao da će oni naplatiti odštetu zbog povrede nastale na radnom mestu.

Međutim, ovo je malo diskutabilno pitanje jer u situacijama kada se neprimereno upotrebi preterana sila, u postupku se utvrđuje da li su i policajci delimično izazvali povređivanje. Sasvim drugačije je mogla da reaguje policija, bez demonstracije sile konjima, psima, bornim kolima, ocenio je Borović.

On je rekao da je ono što se u utorak i sredu dešavalo na beogradskim ulicama „vrlo sumnjiv policijski posao“.

Siguran sam da su u masi bili maskirani policajci ili neke navijačke grupe koje su dovedene da isprovociraju sukob. Bez obzira na ozlojeđenost građana zbog širenja epidemije i loše državne politike, ne bi došlo do otvorenog sukoba da neko nije isprovocirao sukob građana i policije, rekao je Borović.

Advokat Gajić je rekao da postoje evidentni dokazi – televizijski snimci i snimci koje su napravili građani, gde se jasno vidi da je policija postupala brutalno, prekomerno primenjujući fizičku silu u odnosu na ljude koji ne pružaju nikakav otpor.

Ministar policije Nebojša Stefanović je svojim izjavama na konferencijama za novinare preuzeo odgovornost, i on treba da računa da mu to neće biti zaboravljeno. Kad je on u pitanju, radi se o delima koja ne zastarevaju tako brzo. U ovom trenutku nema nikakvih najava da će tužilaštvo i sud da postupaju zbog prekomerne upotrebe fizičke sile, jer su oni pod kontrolom vlasti, zaključio je Gajić.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.