Svakih 30 sekundi jedna osoba u svetu žrtva trgovine ljudima

Ilustracija, Foto: turkishpolicy.com

Svakih 30 sekundi jedna osoba na svetu biva eksploatisana i uvedena u lanac trgovine ljudima, podseća fondacija UNITAS, povodom 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Kako se navodi, samo u prva tri meseca 2020. godine u Srbiji je identifikovano 34 žrtve trgovine ljudima, dok u Evropi na dnevnom nivou nestane čak 40 osoba u poslednjoj deceniji.

– Deca su usled pandemije koronavirusa usmerena na internet više nego ikada pre, što sa sobom donosi brojne opasnosti, budući da na digitalnim kanalima u proseku čak 750.000 predatora vreba u svakoj sekundi. Njihov cilj je vrbovanje maloletnih lica za kriminalne radnje, od kojih je najčešća i najopasnija uvođenje u lanac trgovine ljudima, rekla je Ana Krstajić, globalna predstavnica Fondacije UNITAS.

U Srbiji je, nastavlja, najmlađa žrtva vrbovanja imala samo devet godina te je, kaže, važno da svakog dana, svake nedelje, svakog meseca skrećemo pažnju i što više govorimo na ovu temu, kako bismo doprineli efikasnoj borbi.

U saopštenju se podseća da UNITAS Fondacija predstavlja međunarodnu humanitarnu organizaciju koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima.

– Projekti i aktivnosti Fondacije u Srbiji usmereni su na prevenciju putem edukacije dece, omladine i roditelja, ali i na pomoć žrtvama kako bi napredovale kroz programe ekonomskog osnaživanja, navodi se.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.