Stefanović: Rigoroznim kaznama čuvamo živote ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će se izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja tokom septembra naći na vladi, a vrlo brzo nakon toga i u Skupštini Srbije.

Stefanović je za televiziju Pink kazao da je policija tokom avgusta pripremala vozače da u septembru đaci polaze u školu i podsećala ih da u zoni škole moraju poštovati ograničenje od 30 kilometara na sat.

„Interes naše zemlje jeste da nam ni jedno dete ne pogine, kao što u prethodnoj godini nije, ali i da ne bude povređeno u saobraćaju. Naš zadatak je da vodimo računa o deci, nije važno čije je dete. Ako malo smanjimo brzinu, nigde nećemo zakasniti, a zaštićemo decu“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, kazne su krajnja mera koja se primenjuje da bi nekoga disciplinovali i pokazali mu da ne može da vozi 70 kilometara na čas pored škole, jer neće moći da zakoči.

On je najavio uvođenje fakultativne nastave u osnovne škole u okviru koje će 2.000 policajaca učestvovati u obučavanju dece u 4. i u 6. razredu, a tema će biti bezbednost u saobraćaju, zaštita od požara, borba protiv droge i nasilja.

Govoreći o izmenama Zakona o saobraćaju, Stefafanović je ukazao da su za neke postupke kazne povećanje, a za neke smanjene.

„Umanjenje kazne se pre svega odnosi na administrativne segmente, na primer kada neko ne produži vozačku dizvolu na vreme. Pooštrene su kazne za vozilo koje, na primer, zaobilazi vozilo koje je stalo da propusti pešake, za vožnju pod dejstvom aklohola“, rekao je Stefanović.

On je istakao da sa dva promila alkohola u krvi, čovek teško da može da vidi bilo šta, a ne da vozi i da je tada šansa da udari nekoga i oduzme mu živote veoma velika, kao i da je za takvo ponašanje neophodna oštra kazna.

„Mene kazne za vožnju u alkoholisanom stanju uopšte ne dotiču. Zašto vas brinule kazne za vožnju pod dejstvom alkohola, ako u takvom stanju ne sedate za volan, mogu biti i one najviše“, rekao je Stefanović.

Izvor: Tanjug

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.