ŠTA SME, A ŠTA NE SME? Koje su to nove mere kriznog štaba

Foto: TANJUG/ BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs

Jučerašnji novi skok u broju zaraženih koji je prešao broj 100 doveo je do pooštravanja mera zaštite i nova pravila ponašanja koja svako mora da zna.

Na osnovu zvanične odluke Vlade Srbije, ove mere su donesene po preporuci struke, odnosno epidemiologa koji ponovo pozivaju na pridržavanje mera i socijalne distance.

Od danas je obavezno korišćenje zaštitnih maski u prevozu, a građanima se preporučuju maske i u svim zatvorenim prostorima, saopštila je Vlada Srbije nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Do juče je korišćenje maski u javnom prevozu bilo opcionalno. Od danas je, međutim, obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva.

Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Što se tiče zatvorenih prostora, Krizni štab je juče uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

Vlada je prihvatila tu sugestiju, ali na nivou preporuke, tako da ona ipak nije obavezna.

Takođe, doneta je i odluka da KBC Bežanijska kosa u Beogradu postane kovid-19 bolnica. Osim nje, svojevrsni kovid-centar postaje i niška Klinika za plućne bolesti.

Tokom vanrednog stanja, centralne kovid bolnice u Beogradu bile su Zvezdara i Institut na Dedinju, pored, naravno, Infektivne klinike.

Krizni štab je na jučerašnjoj sednici odlučio da da preporuku i da se zabrane posete bolnicama, kao što je to bio slučaj tokom vanrednog stanja. I ova odluka donesena je u okviru mera kojima se sprečava širenje koronavirusa.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.