Srpske biblioteke početkom XX veka

Čačak – U susret značajnom jubileju koji će Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ obeležiti sledeće godine, 170 godina od osnivanja, u petak, 10. novembra 2017. godine u Maloj sali Doma kulture promovisana je monografija dr Branke Dragosavac. Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1918. godine je značajna knjiga za istoriju srpskog bibliotekarstva i celokupnu srpsku kulturu, a bavi se razvojem javnih (narodnih, gradskih) biblioteka u Srbiji na početku XX veka. Knjigu su predstavili dr Branka Dragosavac, autor, dr Mila Medigović, recenzent i u ime izdavača, Gradske biblioteke Pančevo, Goran Trailović. On je rekao da je knjiga nastala na osnovu teksta istoimene doktorske disertacije Branke Dragosavac koja, zaista vredna objavljivanja, ipak nije dobila podršku Ministarstva za kulturu. Izdavač je odlučio da stručnoj javnosti uputi poziv na pretplatu, davno zaboravljenu prenumeraciju. Zahvaljujući odličnom odzivu biblioteka i pojedinaca među kojima se našla i čačanska Biblioteka, rukopis je štampan.

Autor dr Branka Dragosavac rekla je da monografija obrađuje građanske inicijative za osnivanje javnih biblioteka (Društvo za školsku higijenu i narodno prosvećivanje, Srpske zemljoradničke zadruge, Kulturna liga), državne akcije na osnivanju javnih biblioteka (u Pirotu, Negotinu, Zaječaru, Aleksincu, Loznici, Jagodini) i sudbinu javnih biblioteka u doba balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Ona je naglasila da razvoj bibliotekarstva u Srbiji početkom veka nije mnogo kasnio za evropskim i svetskim trendovima, ali da je zbog surovih ratnih okolnosti prekinut. Ova knjiga je zasnovana na temeljnim arhivskim istraživanjima obavljenim u Arhivu Srbije i Arhivu Jugoslavije, na proučavanju objavljenih i neobjavljenih internih dokumenata biblioteka, upoređivanju i proveravanju opštinskih akata, izveštaja, potvrda, spiskova, sistematizovanju svih podataka, utvrđivanje hronološkog toka osnivanja javnih biblioteka, kao i na izučavanju domaće i strane literature.

Dr Mila Medigović je govorila o značaju knjige Javne biblioteke u Srbiji koja osvetljava period utemeljenja i razvoja javnih biblioteka u Srbiji u prve dve decenije dvadesetog veka. Ona je istakla da je ovo prvi, uopšte urađeni, istorijat početne faze razvoja javnih biblioteka kod nas i da bi ova knjiga u budućnosti mogla da posluži za pisanje celovite istorije srpskih biblioteka. Kao vrsni poznavalac struke i dugogodišnji rukovodilac kragujevačke Biblioteke, dr Mila Medigović je pohvalila izdavačku delatnost Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, naročito njen stručni časopis „Glas biblioteke“ koji stoji na sličnom putu rasvetljavanja događaja i ličnosti iz istorije srpskog bibliotekarstva.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.